fredag 3 november 2023

"Mörkret under isen", Morten Hesseldahl

Mörkret under isen, Morten Hesseldahl. Översättare: Elin Pirttimaa Rosén. Förlag: Bokfabriken. Antal sidor: 335. Utgivningsdatum: 2023-08-16.


 

"Den före detta elitsoldaten Pipaluk ville egentligen aldrig återvända till Grönland. Hon är hälften inuit, hälften dansk och växte upp i Nuuk med en frånvarande far och en missbrukande mor. Men efter att ha fått sparken från sitt jobb efter en kärleksaffär med chefen och blir kontaktad av den danska underrättelsetjänsten med ett uppdrag har hon inget val. Ett gammalt fall från 1968 med ett havererat amerikanskt kärnvapenflyg skall återupptas. Snart hamnar Pipaluk mitt i en mordutredning.

Mörkret under isen tar avstamp i verkliga händelser då USA under kalla kriget anlade en kärnvapenbas under det grönländska istäcket. Nu smälter isen, och kärnvapenbasen kommer upp till ytan."



Morten Hesseldahl har för Mörkret under isen tilldelats Glasnyckel, i kategorin Bästa nordiska kriminalroman, samt Danska Kriminalakademiens Harald Mogensen-pris för Bästa danska kriminalroman. Själv tyckte jag den var ganska seg att läsa. Fäste mig inte riktigt heller vid romankaraktärerna vilket också kan vara en anledning till varför det här var trögläst för mig.

Men det fanns mycket som väckte intresse. T.ex. det här med kärnvapenbasen, som ju faktiskt har en viss verklighetsgrund, läs mer här. Även romaner som inte fängslar en vad gäller handling och intrig kan ju faktiskt göra en uppmärksam på sådant som gått en förbi i verkliga livet.

Relationen Danmark och Grönland var också något som jag inte förut haft så stor kännedom om, insikten om den politiska och kulturella spänning som kan uppstå mellan det danska och det grönländska.

Grönland ska ju alltså vara en slags autonom del av Danmark, med ett sedan 1979 mer omfattande eget självstyre. Vid en grönländsk folkomröstning 2008 visade det sig att 75% av de röstande var för ett ännu mer omfattande självstyre, 2009 utvidgades detta. I dagens läge tycks den danska regeringen ha kontroll över Grönlands utrikespolitik, försvar och penningpolitik.

Såklart fick man tankar på den där tiden då det parodierades vitt och brett om planerna Donald Trump hade att köpa Grönland av Danmark. Märkligt tyckte man då (som så mycket annat som rör den gapiga MAGA-mannen). Men då visste jag förstås inte det här med den hemliga militärbasen. Klimatförändringar, maktambitioner från Kina och Nordpolens olika gränstvister menades då vara anledningar till Trumps utspel. Och visst, vad gäller klimatförändringarna måste ju såklart militärbasen höra till svårigheterna att tackla i framtiden?

USA har i stort sätt tillgång till Grönland ändå, militärt är de etablerade på Grönland sedan 1941. Men tänker att Kina nog är ett större hot än vad de flesta av oss tycks ana, även vad gäller Grönland. Också detta kan romanen gestalta på ett bra sätt.

Även: Inbundet bästVeckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!