fredag 3 november 2023

"Herr Nyman och kröningsstenen", David Nessle

Herr Nyman och kröningsstenen, David Nessle. Förlag: Kartago Förlag. Antal sidor: 239. Utgivningsdatum: 2022-09-19.


 

"Det är sommaren 1909 och Sverige förlamas av en storstrejk. Dock brottas journalisten Einar Nyman med en helt annan sorts problem. Vem mördade antikhandlaren Nils Nordenfors? Vad har mordet för samband med de mystiska ljud som hörts från det obebodda slottet Hellunda? Och vad har dessa båda händelser att göra med svearnas kröningssten, som försvann i början av femtonhundratalet?

David Nessles andra historiska deckare med den något bortkomne brödskrivaren Einar Nyman bjuder på både spänning och humor och rikligt med tidskänsla från Stockholm med omnejd för drygt hundra år sedan."



2018 publicerades Muralgranskaren, en annorlunda och mycket rolig bok, och det var så jag först upptäckte författarens existens. Och Herr Nyman får fortsätta med nya detektivbragder, utmärkt! Gillade ju första delen Herr Nymans detektivbragd (2021). Ännu en bok i serien om journalisten Einar Nymans vedermödor ska ha givits ut nu i höst, med titeln Döden i finnskogarna, så självklart hoppas jag biblioteket kommer att införskaffa även denna titel så småningom.

Handlingen i andra delen utspelar sig under tiden för storstrejken 1909, och de historiska personer som då var i farten får träda fram. Fast själva deckargåtan rör något helt annat. Här finns ett mystiskt hemligt sällskap, en hotande konspiration, en jakt på stenen från det förflutna. Herr och fru Nyman (trevligt par det där!) hamnar till sist i en riktigt svår knipa.

Välfungerande mix av skojiga karaktärer, tidsanpassat språk, en miljö som levandegörs med en uppsjö tidsmarkörer och spännande intrig/handling. Lustigt och fartfyllt. Återigen var det en lättsamt munter underhållning som gav mersmak. Om det blir vänstervridet så kommer jag nog att tröttna, men än så länge är det inte alltför politiskt vinklat, känner att man får nog av sådant ändå i verkliga livet just nu. F.ö stod heller inte David Nessles namn med på den där public service-medarbetarens svarta lista med pro-palestinska antisemiter (jösses så svårt och misstänksamt allt blivit numera!). Snart börjar väl vänsterfolket gå omkring med palestinaschalar och näbbstövlar som på 70-talet igen. Konstiga tider nu. Kräver definitivt roliga böcker.

Även: Bokmärkt, Veckans mening, En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!