fredag 17 november 2023

Askeladden - I Dovregubbens hall

Askeladden - I Dovregubbens hall (2017). Norsk film (språk: norska och danska).

Kategori: Fantasy, äventyr.

Beskrivning:

"Vi befinner oss i Norge en gång för länge, länge sedan. Den fattige bondpojken Espen Askeladd och hans två bröder ger sig ut på en farofylld färd för att rädda kungens dotter och familjegården."


Filmens längd: 1 tim. 37 min.

Åldersgräns: 12 år.




Platsen är Norge i fjärran förfluten tid. Snart ska prinsessa Kristin bli arton år och om hon inte gifter sig innan födelsedagen kommer hon enligt legenden att bergtas av ett stort otäckt troll. Prinsessan rymmer iväg då hon vägrar gifta sig med prins Fredrik (en riktig typ) som kommer och friar. Mycket riktigt blir Kristin bergtagen av det grymma jättetrollet Dovregubben, men innan dess blir hon bekant med ynglingen Espen (Askeladd), vilken på ett annat sätt tvingats lämna sitt hem som nu ligger i aska. Kungen utlovar en belöning till den som dräper trollet och räddar prinsessan. Espen och hans bröder Per och Pål bestämmer sig för att hitta den bergtagna prinsessan och besegra jätten i berget. På sin äventyrliga färd kommer de i kontakt med allehanda skogsväsen (utmärkt gestaltade) och magiska ting.

Askeladden - I Dovregubbens hall är baserad på norska folksagor om sagofiguren Askeladden. Askeladden som kappåt med trollet ska vara en saga som påminner om Sagan om den klyftiga Pinkel. Vet dock inte vad som skiljer dem åt.

Filmen var hursomhelst riktigt underhållande och sevärd. Kanske lite för läskig för mindre barn. Gillar man Harry Potter-filmer tror jag även att Askeladden - I Dovregubbens hall kan falla i smaken. Filmen har också en uppföljare, biopremiär 2019, med filmtiteln Jakten på det gyllene slottet (Askeladden – i Soria Moria slott).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!