onsdag 1 november 2023

"Holly", Stephen King

Holly, Stephen King. Förlag: Albert Bonniers Förlag. Översättare: John-Henri Holmberg. Antal sidor: 600. Utgivningsdatum: 2023-09-05.


"Jorge Castro avbryter sin joggingtur för att hjälpa ett äldre par i nöd, men blir överraskad av ett nålstick i nacken. Castro är bara ett i en rad av offer vars liv fått samma mardrömslika slut. Privatdetektiven Holly Gibney blir kontaktad av mamman till en ung kvinna som försvunnit i samma kvarter, och kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än monstruösa."


Kriminalroman eller skräck, eller en mix av båda? Kriminalromaner har ju ofta ett inslag av skräck utan övernaturliga inslag, så man kan nog anse att Holly (tredje delen i serien om Holly Gibney) enbart är som en kriminalhistoria. King blandar in sådant som handlar om skrivande, om åldrande, om USAs politiska situation, om MAGA/Trump, om covid, vacciner och munskydd... massor.

Även om jag kan ha förståelse för att den orimliga situationen som uppstått i USA - i.o.m. Trump, woke och alla andra konstigheter - måste få pysa ut både här och där oavsett vad man tycker, så blir det för mycket politik och pekpinnar. King verkar i Holly liksom ge sig hän åt sina politiska åsikter, en slags uppläxning genom fiktiv framställning, ganska uppenbart både intolerant och respektlöst mot oliktänkande. Inte helt säker på om det är något positivt i vår polariserade tid. Även om jag alltså till viss del kan förstå frustrationen som sipprar ut.

Nåja, förutom tjatet kring allt covid-relaterat och politiskt så är väl Holly en rätt hygglig kriminalhistoria om än något utdragen och inte så värst fängslande. Man får t.ex. redan från början kännedom om vilka som begår brotten, vid sidan av Hollys pusslande, och sådant drar ju ned på det gåtfulla och mystiska. Alla sidohistorier får också ta för stor plats och bromsar upp.

Tror nästan det var bokomslaget som fick mig att läsa Holly, mycket snyggt! Nu blir det en paus från att läsa King ett tag framöver.

Även: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!