tisdag 7 november 2023

Orwellian



Nitton åttiofyra: 1984 (1949) George Orwell

Ständigt pågående krig råder mellan Eurasien, Ostasien och Oceanien. Vilka som är krigförande och vilka som är allierade förändras med tidens gång. Folket hålls uppdaterade om fienden för dagen via övervakande teleskärmar. När något förändras görs historieskrivningen om, så den situation som tidigare rådde upphör att existera. Via teleskärmarna bevakas Oceaniens invånare dygnet runt. Folket accepterar likgiltigt läget, anpassar sig, utan protest. De lägre klasserna distraheras framgångsrikt med bröd och skådespel bestående av statligt producerad slagdänga och en våldsam dokumentärfilm som de beordras skratta åt.

Ett "nyspråk" har utvecklats för att begränsa folks utrymme för tankar. Ord som enligt det totalitära socialistiska Partiet kan betyda "fel" sak har tagits bort. T.ex. "obra" (motsats till "bra") ersätter "dåligt" och alla synonymer på detta ord. Ordet "fri" används inte i betydelser som t.ex. fri vilja, yttrandefrihet och tankefrihet. Borttagna är även ord som förmedlar negativa åsikter om Partiet eller Storebror (Partiets ledare). Partiet och Storebror kan alltså aldrig vara "obra". Förstärkning av ord sker medelst prefixet "plus" eller "dubbelplus". "Krimtänk" är en felaktig tanke, och därmed en kriminell tanke, även omedvetna felaktiga tankar som t.ex. uppkommer under sömnen är kriminella. "Dubbeltänk" är att kunna hålla två motsatta tankar i huvudet samtidigt, medvetet ljuga och på samma gång vara tvärsäker på att det som sägs är helt sant. Tankar som rör sanningar anses farliga, därför bör orden för t.ex. propaganda, underhållning och konst väcka så lite tankar som möjligt. Tre språkkategorier: För vardag, för politik och för expertbruk (för olika yrken finns listor på ord som ska användas). En "anktalare" är någon som är bra på nyspråk, fast en utländsk person uppfattar det som en förolämpning att bli kallad anktalare.


Storebrors och Partiets slagord/valspråk:

"Krig är fred, Frihet är slaveri, Okunnighet är styrka."


I Oceanien kallas Partiets ideologi Engsoss, Engelska socialismen. Enligt denna ism är individen alltid underordnad staten. Förutom den lägre klassen (utgör 85% av befolkningen) finns medelklassen som tillhör det Yttre Partiet (utgör 13% av befolkningen) samt överklassen som är den härskande eliten i Inre Partiet (utgör 2% av befolkningen). Partiet, som alltid menas ha rätt i allt, kontrollerar och manipulerar Oceaniens befolkning via propaganda och politisk historierevisionism.

Winston Smith arbetar som tjänsteman på myndigheten Minisann med ansvar för att ändra historien så det Partiet ständigt skall vara i fas med propagandan, den som gäller för dagen. Den totalitära staten kontrolleras av fyra myndigheter för respektive ansvarsområde: Minisann (sanningsministeriet) för propaganda och lögner; Minifred (fredsministeriet) för krigen; Minilek (kärleksministeriet) för lag och ordning genom brutal tortyr och tankepolis; Miniflöd (överflödsministeriet) för ekonomin.

Tjänstemannen Winston börjar drömma om frihet, han ifrågasätter det allsmäktiga Partiet och vill göra uppror mot Storebror (Oceaniens ledare). Personliga och politiska tankar som inte är godkända av Engsossregimen är förbjudet och straffbart krimtänk. Dubbeltänk är något man i Oceanien måste behärska, detta att helt medvetet kunna ljuga och samtidigt vara övertygad om att man talar sanning. Winston möter Julia, som också drömmer om frihet.

(Romanen har filmatiserats 1956 och 1984)


2 kommentarer:

  1. Jag tänkte bara tipsa om att Boklysten har dragit igång sin Omslagsonsdag igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Trevligt, har saknat dessa Omslagsonsdagar. Dessutom alltid roligt när någon bokbloggare kommer tillbaka efter ett uppehåll.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!