torsdag 16 november 2023

"Maigret vid gränsen", Georges Simenon

Maigret vid gränsen (1974), Georges Simenon. (Originaltitel: Chez les Flamands, 1932). Översättning: Katja Birmann.


"Maigret blir inbjuden till den vindpinade, regniga gränsstaden Givet av en ung kvinna som desperat försöker rentvå sin familj från mord. Men deras välskötta butik, det sömniga samhället och dess rasande flod döljer alla sina egna mysterier."


Att läsa stämningsfulla Maigret-deckare är fin avkoppling. Tyvärr är kvinnosynen tidvis urusel och antydningar till antisemitism är sådant som kan detekteras i böcker utgivna innan andra världskrigets slut. Men står man ut med sådant så ger böckerna intressanta betraktelser av tider, platser och folk, bjuder på otroligt stämningsfullt beskrivna miljöer, och en spännande deckargåta förstås.

Den franska titeln betyder väl översatt "Hos flamländarna"(?). Och platsen för dramat är franska Givet, med en gränsstation innan Belgien. Den flamländska familjen Peeters har bett kommissarie Maigret om hjälp, då misstankar riktats mot en familjemedlem i samband med ett befarat mord på en fransyska. Familjens son menas nämligen ha ett barn med denna nu förvunna (och misstänkt dräpta) fattiga fabriksarbetande kvinna, alltmedan planer fanns för honom att äkta en dotter till en flamländsk läkare. Familjen Peeters hus och speceriaffär är beläget på gränsen mellan Frankrike och Belgien. Flamländarna i Givet ses inte med blida ögon av fransmännen (den flamländska regionen, Flandern, ligger i norra Belgien). Maigret lyssnar och antecknar vad folk i den lilla småstaden säger om familjen Peeters. Att det finns en slags etniska och kulturella motsättningar och spänningar i det Givet Maigret besöker råder det liksom inga tvivel om, en ganska tydlig avoghet finns mot flamländare. Här i Givet finns även valloner (en folkgrupp bosatt i södra Belgien främst, men också i norra Frankrike), även de beskrivna på ett visst sätt. Men kommer de att finna den förvunna kvinnan? Och stämmer det att någon faktiskt har mördat henne? Läs boken så får du veta.

Miljöbeskrivningarna med suggestivt framställda atmosfärer sticker ut lite extra just i Maigret vid gränsen, och gör den ännu mer läsvärd förutom det jag nämnt ovan.

2 kommentarer:

  1. skulle vilja se gamla filmatiseringar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska visst finnas en brittisk tv-serie från 1992, 1993. En senare film finns också från 2022 med Putins vän Gérard Depardieu i huvudrollen tyvärr, så den vill jag inte se. Går man längre tillbaka i tiden så finns Maigret Sets a Trap (1958) här: https://youtu.be/_yqKTq02PcM?si=tDQ5KWKIK7k69tGe

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!