onsdag 1 november 2023

Värstascenariot rycker närmre
"Turkiet fortsätter kasta osäkerhet över det svenska Natomedlemsskapet"

Turkiske vicepresidenten Fuat Oktay:  "Allt som är brådskande för andra länder behöver inte vara brådskande för oss, säger Oktay."

"Turkiet kan skjuta upp Sveriges Nato-ansökan till nästa år"


Rubrikerna är många.

Återigen tänker jag på Gotlandstrilogin som startade med När kriget kom till Gotland – Bricka i ett stort spel (av Björn Anderson och Tommy Jeppsson), från 2016. Såhär lyder beskrivningen:

"”Ryssen har stridsfordon och hundratals soldater i Slite”, var hans kärva besked.

Bricka i ett stort spel utspelar sig i en fiktiv men inte alls avlägsen framtid. Strider rasar i Baltikum och Gotland befinner sig i ett läge som för tankarna till Krimhalvön 2014. Gränsen mellan krig och fred har suddats ut och maskerade män i grå Nord Stream-overaller tar plötsligt kontroll över strategiskt viktiga platser. Hur ska Sverige agera? Vad kan Sverige göra, när Försvarsmakten bantats till oigenkännlighet?"


Och återigen tänker jag på trilogin Ryskt anfall 2023 som startade med Sverige i krig – Ryskt anfall 2023 (av Björn Anderson och Tommy Jeppsson), från 2019. Såhär lyder beskrivningen:

"Sverige utsätts överraskande för ryska landstigningar, förbekämpning och luftlandsättningar. Detta är inslag i den regelrätta invasion av Sverige år 2023 som beskrivs i denna bok. Invasionsförberedelserna har dock påbörjats långt tidigare genom mer dolda handlingar. Bakom kulisserna bedrivs ett spel där Sverige destabiliseras och den politiska ledningens handlingskraft förlamas. Tidigt har Sverige infiltrerats av spetsnazförband med uppgifter att tillfångata eller mörda nyckelpersoner och bidra till kaos i krigets öppningsskede. Skrämmande realistisk läsning som baseras på militära fakta."


Trilogin Ryskt anfall 2023 avslutades med i år utgivna Sverige och Ryssland i krig 2024–2025 : Vi ger oss inte. Den vill jag såklart också läsa. Beskrivning:

"Sverige befinner sig sedan nära ett år i krig med Ryssland och den krävande tjänstgöringen tär på den svenska ledningen, vilken ständigt brottas med svåra frågor. När ryskt stridsflyg av misstag råkar sänka en amerikansk jagare i Östersjön blir situationen alltmer komplicerad. I USA, som hittills stått utanför kriget, hotar den sittande presidenten med kärnvapenkrig. Medan svenska soldater strider för Sveriges frihet får kriget alltmer internationella konsekvenser. Står vi inför ett nytt världskrig?

I denna bok avslutas trilogin som inletts med böckerna Sverige i Krig och Håll linjen. Vi ges här en faktabaserad dramatisering av svensk försvarsförmåga och hur vårt land ska kunna hantera ett väpnat angrepp."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!