måndag 20 november 2023

Bokmärkt: Klanerna – den systemhotande brottsligheten

Uppmärksammade ännu en ny bok med ett för tiden angeläget ämne (hade publiceringsdatum den 15 september i år):

Klanerna : den systemhotande brottsligheten av Jan Persson & Johannes Wahlström.
Beskrivning (Mondial):

"På tjugo år har Sverige gått från botten till toppen på EU:s lista över dödligt våld. På tio år har antalet skjutningar i landet tredubblats. Men våldet är bara toppen på ett isberg, under ytan tränger den organiserade brottsligheten allt längre in i själva samhällskroppen.

Det här är berättelsen om det som händer bakom rubrikerna. Om bankinfiltration och korruption, om bedrägerier och utpressning. Och om en organisationsform som visat sig vara extremt livskraftig i den kriminella miljön: klanen.

Klanerna ger en skrämmande bakgrund till de utmaningar samhället nu möter, och ställer oss alla inför frågan: Kan den systemhotande brottsligheten växa sig stark nog för att göra anspråk på själva systemet?"

"Jan Persson är säkerhetsexpert och har länge arbetat som säkerhetschef inom näringslivet. Han har en bakgrund som polis och har jobbat nära ett decennium för Säpo.

Johannes Wahlström är granskande journalist, statsvetare och antropolog. Han har bland annat tilldelats Stora journalistpriset och Guldspaden för sitt arbete."


En bok man önskar att biblioteket införskaffade, vill verkligen läsa den! 

Och efter att nu f.ö. kommit igenom två tredjedelar av Magnus Ranstorps Från terrorns frontlinjer (samma förlag, Mondial), hoppas jag innerligt att så många politiker och övriga beslutsfattare som möjligt läser hans bok, och såklart även alla andra vuxna läskunniga individer. En måste-läsning för vår tid helt enkelt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!