Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Vad kan irritera dig i böcker? T.ex. felstavningar, upprepningar eller liknande"
Felstavningar, tror jag. Alltför tjatiga upprepningar kan förstås också vara lätt tröttsamt. Men tror i stort sett inte att jag irriterar mig så mycket på just sådana saker i böcker. I jämförelse med all galenskap i vår värld som irriterar, så är det som kan irritera i böcker en ren och skär västanfläkt.
Fast, okej, om jag nu ska försöka anstränga mig något att utveckla det här, så kom jag att tänka på vad jag just skrivit i två bokomdömen senaste dagarna. I båda fallen fanns två olika tider varvade i berättelserna, i det ena fallet fungerade det någorlunda väl (trots att framtidsscenariot engagerade mig mer), och i det andra fallet så upplevdes det just... irriterande (framtidsscenariot var det enda som engagerade mig). Det här att varva två olika tider i böcker fungerar ibland och ibland inte, tilltalar vissa och inte andra. Själva utförandet och skickligheten att få växlingen smidig och sammanhängande spelar nog också roll. Station elva gav mig en lätt rastlös känsla att läsa, just p.g.a. detta ryckiga fram och tillbaka i tiden. Inte så angenämt, enligt mig. Men mycket beror nog på läsarens tycke och smak. Det är som det ska vara.
vissa författare använder upprepningar som stilmarkör
SvaraRaderaRätt använt kan växlingar mellan två olika tider vara väldigt bra, men det måst ske på ett vettigt sätt.
SvaraRaderajag tycker att det känns väldigt trevligt att läsa en bok utan små irriterande fel av olika slag. att det ser ut som det gör i världen beror inte på bristfällig eller ingen korrekturläsning,.
SvaraRaderaTänk om det vore så väl ändå, att världens irriterande galenskaper berodde på bristande korrekturläsning! :D
RaderaJag brukar inte bry mig så mycket om grammatik och sådant när jag läser men när de byter kön på personer då blir man förvirrad.
SvaraRadera