Vill plocka fram flera små smakbitar ur Farväl, DDR : terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland 1945-1989 (2018), av Guido Knopp.
"Pressorgan, radio och television styrdes, stod under förmyndarskap och kontrollerades av centralkommitténs avdelning för agitation och propaganda – de gick i dess ledband. När brist-ekonomin under 1980-talet blev allt kännbarare i DDR-medborgarnas vardag, uppmanade den politiska ledningen medierna ytterligare att inte rapportera om samhällets bristfälligheter."
Sidan 138 (om skådespelerskan Renate Krößner):
"Hon fick inte längre några roller, eftersom filmen ställde det omisskännliga kravet på mer individualism och därför räknades som ideologiskt farlig. För henne återstod inget annat än att fortsätta karriären på andra sidan muren."
Sidan 142:
"Diskrepansen mellan det framåtsträvande, tillfredsställda teve-DDR och den dagligen upplevda verkligheten trädde genom åren allt tydligare i dagen. Folket förlorade förtroendet för den politiska eliten."
Image by Photoholiday from Pixabay |
Intressant bok. Man får levande berättelser för hur det var vid murens uppförande (1961), samt åren innan, under och efter dess fall (1989). Sidan 191-192, stadsjubileet "Berlin 750 år" firades sommaren 1987 i stadens östra del med parad, och i stadens västra del med utomhuskonserter:
"Genom viskningspropaganda och västmedier hade det under de senaste dagarna spritt sig som en löpeld att popstjärnor som David Bowie, Genesis och Eurythmics skulle uppträda "open air" framför riksdagen. DDR-ungdomar drog i små grupper utmed gatan Unter den Linden till Brandenburger Tor, där vinden bar några tonfragment från konserten över muren. Den första kvällen reagerade den allestädes närvarande folkpolisen ännu någotsånär rådlöst på folkanhopningen. När de musikfrälsta inte ville ge vika förlorade poliserna behärskningen och drev ungdomarna mot stadskärnan i Östberlin med batonger."
Image by https://megapixel.click - betexion - photos for free from Pixabay |
Om Farväl, DDR (Lind & Co):
"Den 9 oktober 1989 var en vändpunkt i den tyska historien. 70 000 människor demonstrerade för frihet i östtyska Leipzig – trots att det, som på Himmelska fridens torg i Beijing, kunde resultera i ett blodbad. De tillsynes välanpassade DDR-medborgarna vågade sig ut och startade den första lyckade revolutionen i Tysklands historia.I öst hoppades befolkningen på ett ”bättre Tyskland” efter nazismen, men upptäckte efter hand att de levde i en ren diktatur på Moskvas nåder.I Farväl, DDR ryms spännande och välskrivna berättelser om de ledande personerna, men också skildringar av ett vardagsliv under svåra omständigheter, präglat av Stasis ökända övervakning och terror. Boken ger god inblick i ett land som inte längre finns."
Image by Photoholiday from Pixabay |
Det finns en TV-serie som handlar om Östtyskland under tre olika år på 80-talet, som är väldigt bra. Den är lite mer byggd som en spionthriller, men blir så mycket mer. Första säsongen heter Deutschland 83. Har du sett den?
SvaraRaderaen viktig bok! en av många. historia är ett superviktigt ämne. tyvärr är en inte riktigt mogen att förstå det i skolåldern. tack för smakebitarna!
SvaraRaderaOm man funderar på vilket politiskt system som är bäst, marknadsekonomi eller kommunism, är det bara att jämföra utvecklingen i BRD och DDR.
SvaraRaderasvåra saker att förstå
SvaraRaderaTack för smakbiten! Borde läsa den.
SvaraRaderaTack för smakbitar, alltid intressant att läsa om hur olika länder har styrts eller styrs. Jag har också sett tvserier i temat, gick flera säsonger, mycket bra men minns inte namnet
SvaraRaderaDet svindlar att så mycket hänt i nutid, ja under ens egen levnadstid. Det blev plågsamt tydligt när vi var i Berlin.
SvaraRaderaDen har jag faktiskt läst delar av. Tack för smakbiten. Det är helt otroligt hur länge sedan det känns men så inser jag att mina elever är födda efter 11 september. För dem är DDR riktig historia.
SvaraRaderaDen där kan jag tänka mig att läsa.
SvaraRadera