onsdag 24 april 2024

"Det tionde attentatet", Mats Svensson

Det tionde attentatet, Mats Svensson. Förlag: Lind & Co. Antal sidor: 342. Utgivningsdatum: 2024-01-16.


"2013. I Afghanistan slår en elitstyrka till mot ett terroristnäste, men den viktigaste måltavlan lyckas fly.

2029. Sveriges före detta statsminister kliver in i förarhytten på sin traktor och vrider om nyckeln. Sekunden efter är han död. En kort tid efter attentatet på åkern utsätts Säkerhetspolisens högkvarter för en attack. Nu råder det ingen tvekan om att samhällsbärande funktioner är i stor fara och att en osynlig fiende hela tiden ligger steget före.

Ännu en gång blir det upp till Säpochefen Alina och militärerna Omar och Elinor att göra allt för att skydda rikets säkerhet.

Det tionde attentatet är den fjärde actionspäckade technothrillern i Mats Svenssons serie om ett Sverige i en nära framtid."


Fjärde delen i thrillerserien om Alina och Omar blev återigen en otroligt spännande läsning rakt igenom, massor av action och realistiskt framställda scenarion. Ett politiskt närmande mellan S och M (S-regering med stöd av M) känns tyvärr inte heller långt borta längre, då Moderaternas politik i vår verklighet alltmer närmar sig Socialdemokraternas, i mitt tycke en rejält kuslig insikt. Lustigt nog upplevde jag just det där ganska osannolikt när jag läste romanen, men det upplevs alltmer realistiskt, bit för bit blir de där två partierna mer lika varandra politiskt.

Ett trovärdigt framtidsscenario, med delar som känns väldigt autentiska, tyder på intresse, engagemang (här finns t.ex. en fördjupning vad gäller solcellsparker) och en god research. Att se tendenser, risker, och mejsla fram en konsekvensanalys inför framtiden på ett trovärdigt sätt är en konst, liksom att sen dessutom på ett smidigt sätt montera det i en spännande fiktiv händelseutveckling. Det tionde attentatet är ett gott exempel på när det lyckas.

Säkerhetspolitiska technothrillers passar såklart inte alla, men de som tycker sig vara obekväma med genren borde ändå testa Mats Svenssons bokserie, för jag tror verkligen den kan passa och fånga intresset hos en bredare läsekrets.

Även: Veckans mening 23/3, Veckans mening 30/3, En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!