lördag 11 november 2023

Fat cats


 

"Epitetet fat cats på stenrika direktörer som köper inflytande genom att skänka pengar till politiska kampanjer hördes redan på 1920-talet och har definitivt inte försvunnit."


En tänkvärd mening ur USA-politiken från A till Z av Karin Henriksson. 


 

"Vad är ett primärval? Hur stiftas lagar i kongressen? Vad har presidenten för befogenheter? När var det bråk på ett partikonvent senast? Varför har republikanerna en elefant och demokraterna en åsna som symboler? Hur många sheriffer finns det? Vilka domar i Högsta domstolen har varit mest kontroversiella? Detta – och mycket mer – går att slå upp i Karin Henrikssons nya uppslagsbok USA-politiken från A till Z med länkar till sajter med mer fakta och mer fördjupning. Dessutom, som tillägg, hela texten till författningen från 1787.

Karin Henriksson, journalist och författare, bosatt i Washington i över tre årtionden har skrivit flera böcker om amerikansk politik, till exempel biografier över Ronald Reagan och Donald Trump, Hon var Svenska Dagbladets USA-korrespondent och har medverkat i många svenska medier."


Ska snart också läsa igenom den här artikeln som bokens författare skrivit: Fallet Trump – en chockvåg genom rättssystemet (ui.se), verkar intressant och kanske ger lite fler förklaringar till varför det är som det är i USA. Den här är också läsvärd i ämnet: Skymning i Amerika : Berättelser om ett annat USA av Malin Ekman. Även den här amerikanska dokumentären kan vara upplysande: Trump och lögnen som vapen (originaltitel: Lies, Politics and Democracy). Så, nu fick jag det sagt också!😊

Vi är ju väldigt beroende av vad som sker i USA, så det är nog bra för envar att försöka få lite bättre koll på situationen där på andra sidan Atlanten.


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


1 kommentar:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!