tisdag 8 augusti 2023

"Skymning i Amerika", Malin Ekman

Skymning i Amerika : Berättelser om ett annat USA av Malin Ekman. Förlag: Volante. Antal sidor: 286. Utgivningsdatum: 8 juni 2023.


"Attackerna på demokratin dominerar nyhetsflödet från USA. Men bortom Donald Trump och stormningen av kongressen i januari 2021 finns en parallell berättelse – och den förklarar varför den konservativa rörelsen trots allt blivit så framgångsrik.

Det handlar om brottsstatistik, social misär och en liberal politik som misslyckats på väsentliga områden. Det handlar om nyhetsmedier och techbolag som väljer bort politiskt känsligt innehåll. Det handlar om hur radikal vänsterideologi, långt ifrån den breda medelklassens värderingar, rivit isär Demokraterna och blivit norm på många av elitens institutioner.

Det handlar om krossade amerikanska drömmar.

Malin Ekman är hyllad USA-korrespondent för Svenska Dagbladet. I Skymning i Amerika reser hon genom landet och fäster blicken på det som annars sällan ryms i rapporteringen. Aktivister som ockuperar stadsdelar i Seattle. Karteller som utnyttjar människor som drömmer om ett liv på den amerikanska sidan gränsen. Privatskolor på Manhattan där överklassens barn delas upp efter hudfärg – i antirasismens namn.

Fram träder en annan berättelse om USA."


Helt utmärkt välskriven reportagebok för att bättre förstå vad som hänt och händer där, men kan också ge en tankeställare inför vad som hänt och händer här hos oss. Detta är verkligen skärpt journalistik när den är som allra bäst, proppfull med insikter om dagens USA, om människorna, politiken, yttrandefrihet och demokrati. Nyanserat utan vinkling och cherry picking. Bredd och djup med en rakt igenom ärlig och saklig framställning. Högt i tak och det lyssnas aktivt på alla, utan förutfattade meningar och bortsortering. Många sanningar kommer fram då, och verklighetsbilden kan bli mer gemensam. Tycker mig annars uppleva att alltfler journalister istället väljer den snäva vägen, den smala åsiktskorridoren. En riskabel väg för fria demokratiska länder.

Går igenom kapitlen med några ord om varje:

Mardrömmen på västkusten om fentanylberoendets zombieliknande existenser, misären, hemlösheten, brutaliteten.

Politiker i det blå om t.ex. Bernie Sanders och idéer om socialistiskt projekt, en radikaliserad vänster.

Protester utan klass om aktivister, om Black Lives Matter-rörelsen, ockuperade zoner med nedmonterade poliskårer, kriminalitet och upplopp. Om aktivism inom media, kultur och institution som motverkar sitt syfte och istället förstärker det man säger sig vilja bekämpa.

Den nya väckelserörelsen om den märkliga wokerörelsen och identitetspolitikens frammarsch, populism, vad det beror på och vad det fört med sig, t.ex. i skolorna.

Mitt i verkligheten om polariserande frågor. Uppror mot socialism, rädslan för kommunistiska idéer, stödet för Trump bland latinamerikaner.

Pestens tid om påverkan av pandemin. Hur det var under pandemin och hur den präglade utvecklingen efteråt.

Delade uppfattningar om olika verklighetsbeskrivningar. Twitter och Elon Musk. Twitter files. Den allmänna känslan av Trump som ett existentiellt hot mot demokratin, vad det ledde till. Misstro, censur, fulspel och vinkling. Om ändamål som helgar medlen. Hur påstådda "goda krafter" underminerar demokratin genom att det offentliga samtalet styrs och stryps:

"På samma demokratitema finns en historia som få journalister valt att fördjupa sig i. Den om vad som inte sägs, om hur statliga myndigheter, techbolag och de demokratiska partietablissemanget agerat i gemensamt intresse och kontrollerat vilket material som nått allmänheten och vilket som tystats, tagits bort eller misstänkliggjorts. Och om hur nyhetsmedierna möjliggjort förfarandet." Sid. 209

Livet på gränsen om migranterna i syd, kartellerna, smugglingen av droger, den farliga flykten mot USA. Om muren som inte förlängdes. Om Bidens förhållningsätt.

Grå gryning om ekonomin, om effekter av Ukrainakriget. Om DeSantis, Trumps MAGA-shower, åtalet mot Trump. Om hur både republikaner och demokrater menar att landet står och faller med vem som blir president.

Om detta, och mycket mycket mera. Oerhört intressant.

Enligt en studie av Reuters Institute litar bara 26% på nyhetsmedia i USA. En annan studie (Rasmussen Reports) visar att 56% - främst bland republikaner och oberoende väljare - anser att media "verkligen är det amerikanska folkets fiende". Och visst kan man väl tycka att det är en god anledning att ta till sig följande vad gäller nyhetsmedia, då inte bara i USA utan också här hos oss tycker jag (även om vårt politiskt rödgröna public service i början av året hävdade det motsatta, att Svenskarnas förtroende för SVT ökar till toppnivå - SVT Om oss):

"I bästa fall inspireras de amerikanska nyhetsmedierna av den svenska journalisten Erik Fichtelius begrepp konsekvensneutralitet, och börjar söka efter - och rapportera - sanningen oavsett vilka intressen den gynnar eller missgynnar." Sid. 222

Konsekvensneutralitet och sanning, ja tack!


Även: Veckans meningTvå böcker och en film


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!