söndag 18 november 2018

En smakebit på søndag: Allting växer

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbiten ur Allting växer av Lyra Koli. Sidan 40 (Jossi i VR-rummet, som nu är mottagningsrummet vid vårdcentralen):


  " – Sammanfattningsvis, sa han och slog ihop de fräkniga händerna, så verkar det som att du behöver lite tid för att ta tag i din hälsa, så jag sjukskriver dig som A1 tills vidare.
   Jossi svalde och nickade. A1 var den psykiatriska motsvarigheten till B1 som innebar förkylningar och liknande. Men risken fanns alltid att man halkade ner till A2, och att ingenting hjälpte där heller så att man gled vidare utför och kanske till och med nådde A4 och förklarades tills vidare obotlig. Hon hade läst om några sådana fall.
   Doktorn hade lutat huvudet i handen så att ena axeln sköt upp ännu mer. Kanske återgav hans animerade persona hans verkliga utseende, Embla hade sagt att det var inne bland högrankade numera. Men läkare och andra beslutsfattare brukade inte vilja vara igenkännliga, det kunde skapa obekväma möten på söndagspromenaderna."


Tvärtom egentligen, men just det där att "animerade persona" stämmer med verkligt utseende fick mig att dra paralleller till "Snapchat dysmorphia", som man kunde läsa om i nyhetsflödet igår. Läskigt! Friska unga människor som vill göra om sig genom operation, för att se ut som sina retuscherade selfies på nätet... så oerhört konstigt.


Baksidestext:

"Efter klimatkatastrofer och världskrig har Förenta Nationerna förtätats till en klimatkontrollerad zon. Här lever människor det goda livet bland blomstrande takträdgårdar, VR-miljöer och kroppsintegrerade teknologier.

Jossi, nygift och nyutexaminerad konstnär, borde egentligen vara lycklig. Men trots att medicinimplantaten reglerar hennes hormonnivåer drabbas hon av en oförklarlig dödsångest, som inte ens det kryoniska löftet om evigt liv biter på.

På jakt efter förklaringar söker sig Jossi till politiken. Men de etablerade partierna visar sig vara fulla av floskler. Snart dras hon i stället in i en radikal organisation, som tror att lösningen på allt är att omvandla människans relation till naturen…"


Lyra Kolis Allting växer har jämförts med Karin Boyes Kallocain, Aldous Huxleys Du sköna nya värld, och något som gränsar till Margaret Atwood... så självklart var jag tvungen att läsa denna också!Andras smakbitar finns idag länkar till här

26 kommentarer:

 1. lite speciell bok, ingen värld där en skulle vilja leva, intressant:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/09/allting-vaxer-av-lyra-koli.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Otäckt scenario, men intressant och tänkvärt.

   Radera
 2. Har den här stående, borde nog läsa den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst borde du det! :)

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Den här har jag inte hört talas om innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt ny. Gavs ut i mitten av augusti i år.

   Radera
 4. En intressant smakebit, blir lite nyfiken på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det ganska väl gränsar till Atwoods trilogi. Klart intressant dystopi.

   Radera
 5. jag blir så nedstämd av alla dessa dystopier! men att liknas vid Boye och Huxley är ju storartat. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det en storartad liknelse, tror den kan vara värd det! Verkligheten gör mig nedstämd, undviker då hellre alla hemska nyheter än dystopier. Fiktiva dystopier är ju tänkta framtidsscenarier som behandlar sådant som ännu inte hänt, men som i någon mån kan hända. Och så länge som det inte hänt så kanske det går att förhindra, om det vill sig väl. Tanken inger möjligen då någon slags hopp, som jag tror de flesta behöver istället för känslan av maktlöshet inför en utveckling vi inte vill ha. En teori.

   Radera
 6. Oj så spännande och läskigare än någon deckare. Älskar dystopier så nu ska denna beställas hem från biblan. Stort tack för smakbit och trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läskig och tänkvärd. Dystopier har en hel del att säga oss.

   Radera
 7. Oj, den kände jag inte till. Låter väldigt intressant. Den vill jag gärna läsa!

  SvaraRadera
 8. Den lät lite småknepig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en faiblesse för det lite småknepiga. ;)

   Radera
 9. Gränsar till Atwood? Jag ska hålla i minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den håller sig kvar där i minnet! Helt klart anser jag också att Lyra Kolis framtid bor granne med Atwood.

   Radera
 10. Okänd bok för mig. Tack för intressant smakbit.

  SvaraRadera
 11. Den känner jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Tror den är värd att lägga märke till.

   Radera
 12. Det var absolutt en bok som må settes på min leselsite. Ikke minst når du sammenligner den med "Aldous Huxleys Du sköna nya värld, och något som gränsar till Margaret Atwood". Jeg likte veldig godt den første boken og er glad i Margaret Atwood generellt :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liknelserna till Boye, Atwood och Huxley stämmer tycker jag. Intelligent, känsloladdat och sorgligt. Absolut tänkvärt för vårt nu och framtiden.

   Radera
 13. Det låter som en intressant bok som jag inte kände till. Tackar för smakbiten!

  SvaraRadera
 14. Den här kände jag inte till, tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!