måndag 24 januari 2022

"Muralgranskaren", David Nessle

Muralgranskaren, David Nessle. Förlag: Kartago Förlag. Antal sidor: 160. Utgivningsår: 2018.

Bibliotekslån


 

 

"Muralgranskaren började som ett Twitterkonto av David Nessle. Nessle utgår från medeltida målningar som, inte helt olikt dagens skämtteckningar, har en tydligt berättande karaktär. Samtidigt är de ofta fullkomligt obegripliga för oss idag. I det kunskapsglappet ger Nessle bilderna nya meningar. Resultatet blir en samling mycket absurda och roliga bilder. Muralgranskaren publiceras även regelbundet i Dagens Nyheter, och nu för första gången i bokform."



Annorlunda och mycket rolig bok.

Märkliga medeltids- och renässansmålningar kompletterade med träffsäkert lustiga texter, den språkliga snitsen är också en del av nöjet.

Såklart har man förundrats över bildspråket i renässanskonsten och de medeltida väggkyrkomålningarna, besökt många sådana kyrkor och tycker det här var en lysande kul idé till den typen av berättande symbolkonst. Perfekt underhållning för vår (lite nu deppiga) tid med mörka medeltiden (mycket memento mori) förklarad i ny humoristisk tolkning. En bild/text återkom som dubblett, en petitessmiss förstås, för detta var effektiv humor, enligt mig. Sällan en bok fått mig att skratta så som denna.

Varm läsrekommendation till dig som tycker tillvaron börjar kännas mer än lovligt trist - unna dig denna underhållning; läs, skratta, njut av allt tokigt.

Tidigare inlägg: Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!