tisdag 25 januari 2022

"Herr Nymans detektivbragd", David Nessle

Herr Nymans detektivbragd, David Nessle. Förlag: Kartago Förlag. Antal sidor: 215. Utgivningsdatum: 2021-10-21.

Bibliotekslån

 

 

"Sommaren 1908 lyckas notisskrivaren Einar Nyman helt oväntat få en intervju med August Strindberg. Strindberg ägnar större delen av intervjun åt att spy ut sitt hat mot dumdristiga polarexpeditioner. Detta blir upptakten till en serie händelser som slutar med att den unge journalisten tvingas ikläda sig rollen som detektiv och äventyrare och själv delta i en expedition till ishavet. Innan dess måste han dock försöka komma underfund med varför den mystiska grilljannen som setts följa efter honom har hittats drunknad i Stockholms ström, och vem som under pseudonym skriver infama inlägg i en boulevardtidning om hans blivande svärfar, polarforskaren professor Bergfeldt."Utmärkt humoristisk detektivhistoria med roliga karaktärer och massor av gammeldags klassikercharm. Såsom lättsamt lustigt och äventyrligt spännande kallar jag det gärna välgörande njutläsning. Underhållande levandegjord beskrivning av tiden några år efter unionsupplösningen; Stockholmsskildringarna, dramatiska polarexpeditionen; där och då i historien efter den oskarianska tiden. Både den oskarianska tiden och decenniet därefter är tacksamma att framställas komiskt, så varför görs det inte mer? Och Herr Nyman får gärna fortsätta med nya detektivbragder, enligt min åsikt.


(Obs! Bilderna nedan på korten, som är från min egen privata samling, har inget med boken att göra annat än intresset för en tid då postgången med brevkort var som allra intensivast och gav en känsla av folklivet då.)


1899Blev mycket förtjust i det anpassade språket, den muntra tonen, dialogerna, relationsförvecklingarna, själva deckargåtan, intrigerna, de illustrerande bilderna... allt! Toppen helt enkelt. Den här får ni inte missa.

Har saknat nyskrivna böcker lite i stil med Bo Baldersons humoristiska deckare, här fann jag det (plus lite till), och nog framgår väl rätt uppenbart att det gav mersmak? Hugade humorsuktande läsare finnes säkerligen i en alltmer växande skara. Skulle jag tro och sia. Större allvar borde rimligtvis och seriöst kräva mer humor, för nån slags balans.


(Se även Muralgranskaren, Muralpanik och Renässanslöst. Och såklart Twitterkonto https://twitter.com/Muralgranskaren)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!