tisdag 29 november 2022

Tisdagstrion: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln

Häng med på Tisdagstrion arrangerad av bloggen Ugglan & Boken. Den här veckan är uppgiften att tipsa om tre böcker för temat "Kyla (eller andra kalla ord) i titeln". Temat får vi tolka på valfritt sätt, lämna sen en länk till ditt inlägg här och surfa runt bland alla utmärkta boktips!

Så om vi inte vid det här laget tröttnat på all kyla (diska i kallvatten, duscha i kallvatten, kallt inne, äta kallt eller tråkigt snabbuppvärmt i micron...) - ja, har vi inte ledsnat på allt det där än så kan vi se fram emot en "ny elsmocka" den här veckan. Särskilt imorgon onsdag som det verkar. Eller så kan vi förstärka med en kylig trio, som t.ex. den här:


Freezing Order (eller: Tsaren: Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede  - som är den svenska titeln), Bill Browder. (Freezing order kan man nog kort förklara som en mekanism domstolar använder för att förhindra att en part omplacerar eller döljer tillgångar)

"Efter att Bill Browders ryska advokat Sergei Magnitskij torterades till döds i ett ryskt fängelse viker Browder sitt liv åt att försöka ställa de ansvariga inför rätta. I mordets spår uppdagas ett intrikat finansbedrägeri av internationell omfattning, som leder via Europa, USA och även Sverige, hela vägen till Vladimir Putin. När Browder och hans team lyckas få flera länder att lagstifta om att frysa oligarkernas tillgångar blir han en av den ryska statens främsta fiender."

 

Partiet som kom in från kylan, Magnus Utvik. Granskning av Vänsterpartiets utveckling över dryga hundra år och dess visioner om ett socialistiskt samhälle. Belyser även vissa kommunistiskt styrda stater i världen, t.ex. intressant läsning om Kuba. (Nuvarande kommunistiska stater: Nordkorea, Kina, Kuba, Laos, Vietnam. Före detta kommunistiska stater i Europa: Sovjetunionen, Östtyskland, Tjeckoslovakien, Ungern, Polen, Bulgarien, Jugoslavien, Albanien, Rumänien.)


Sverige under kalla kriget, Anders Frankson (red.). Militärhistoriska författare skriver om perioden 1945–91. Minns du oron under kalla kriget? Visst var det mycket vi inte visste! Den här boken gav i varje fall mig en hel del svar på frågor man haft.


En extra iskall bonus:
Kallt av Johanna Juneke(Säg, ni som bor i städer... varför är där så himla massa stark belysning tätt överallt? T.o.m. långt efter gryning då det inte behövs. All överdriven elförbrukning höjer ju priset för alla. Förklara något jag inte fattar.)


10 kommentarer:

 1. Intressant trio! Vill läsa alla dina tips

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt, gör det! Böcker som är mycket givande att läsa.

   Radera
 2. Jag undrar när det blir dags att skriva boken "Partiet som kom in från kylan", men inte om V utan om SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. På samma vis som man på 70-talet såg VPK som ett hot, har vi ju sett SD som ett hot. Upplever att båda partierna borde ses som hot, precis lika mycket. Vänstervisionerna (då som nu) leder aldrig till någon tänkt utopisk tillvaro, utan precis tvärtom. Läser man Utviks bok blir det ännu mer tydligt.

   Radera
 3. Din bonus vill jag läsa.

  SvaraRadera
 4. Vi får helt enkelt längta efter våren. Redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir en lång längtanväntan.

   Radera
 5. Intressant trio. Jag har inte läst böckerna men jag försöker ändå hänga med. Det är viktigt att känna till historien.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!