"När socialismen väl genomförts finns det inga reella möjligheter för en övergång till kapitalismen annat än genom kupper eller militär inblandning utifrån."
Studier för socialism av Vänsterpartiet kommunisterna
Otroligt att man idag, så sent som den 11 november kan plocka en bukett sommarblommor ute. De som förnekar klimatförändringarna, och krisen detta innebär för många i vår värld, måste leva i någon slags fantasiföreställning. Och de som tror att kommunism är den enda vägen till ett välfungerande hållbart samhälle och lösningen på klimatfrågan bör läsa på! Och de som med skygglappar hyllar socialism som en human ideologi ska absolut läsa Partiet som kom in från kylan av Magnus Utvik. Boken hade release i somras och har fått på tok för lite uppmärksamhet. En oerhört viktig bok, enligt mig. För det var så väldigt mycket jag inte visste om Vänsterpartiet och som jag misstänker inte heller andra känner till... för partiet där på vänsterkanten hade aldrig fått så stort väljarstöd om så vore fallet. Kan vara så att Centerpartiets ställningstagande för vänsterblocket tonat ner riskerna med kommunism och socialism? Nog kan väl vara så?
(Vänsterblocket: Vänsterpartiet hade enligt Novus/SVT väljarbarometer 7.2% av väljarstödet i oktober månad 2022. Valresultatet i september för V var 6.8%. Socialdemokraterna hade 31.1% i oktober och 30.3% som valresultat. MP har backat lite sedan valet och C har backat mycket.)
Den här boken läser jag mer noggrant. Magnus Utvik (som varit litteraturrecensent på SVT) borde rimligtvis vara programledare för Babel! Mitt önsketänkande är det i varje fall, då skulle jag börja visa intresse för programmet, som väl inte nödvändigtvis måste vara utformat som en "talkshow", borde väl gå bra som ett bokrecensionsprogram istället?
Nåväl, från Zäta till Nooshi...
Zeth "Zäta" Höglund tillhörde från början SAP och var ledande i partiets revolutionära vänsterfalang (inspirerad av Lenins bolsjeviker). Denna falang och Socialdemokratiska ungdomsförbundet bildade år 1917 Sveriges socialdemokratiska vänsterparti tillsammans med Karl Kilbom (som var aktiv inom Kommunistiska internationalen Komintern). Så började det.
Sid. 12:
"I Jag trodde på Stalin beskriver författaren de prosovjetiska stämningarna i SKP. I händelse av krig mellan Sovjetunionen och Sverige var det varje kommunists plikt att vara på Sovjets sida mot Sverige. I många demonstrationer i Luleå bars standar med texten: "I kriget mot Sovjet är vi alla Sovjets soldater.""
(Jag trodde på Stalin från 1952, av Björn Hallström)
Mehrnoosh "Nooshi" Dadgostar valdes till riksdagsledamot 2014 och till partiledare för Vänsterpartiet den 31 oktober 2020. Tidigare vice ordförande i Ung Vänster (som menar att vi "behöver" kommunism) och ledamot i Botkyrkas kommunfullmäktige.
Sid. 178:
"Precis som under Kominterntiden är Vänsterpartiets dröm om socialismen i dag också en vision om en helt annan värld. Enligt partiprogrammet kämpar Vänsterpartiet och Ung Vänster tillsammans mot samma mål: "Stora och djupa grundläggande samhällsförändringar i Sverige och i hela världen." En socialistisk värld. En kamp partiet har fört sedan år 1917. Ska denna vision uppnås tillsammans med islamistiska föreningar? Eller med Nordkoreavännerna i Kommunistiska Partiet, som avdelningar i Vänsterpartiet demonstrerar med på första maj? Eller kanske med båda dessa politiska krafter?"
Sovjetunionens officiella "fredspolitik" fick stark sympati från svenska fredsrörelsen från 60-talet fram t.o.m. 80-talet. Även fredsrörelsens kristna del delade den sympatin, konstigt nog med tanke på vidriga folkrättsbrott och förföljelse av kristna samt judar i socialistiska stater som Sovjet. Läs mer om det i 68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989 av Johan Sundeen - skrev om den boken i ett tidigare blogginlägg här: I BOKHYLLAN: Måndagsfunderingar om det röda decenniet och 68-kyrkan i nutid (bloggbokhyllan.blogspot.com).
Sid. 44:
"Med tanke på fredsrörelsens stöd till Sovjetunionens politik är det inte förvånande att motsvarande stöd fanns hos unga journaliststuderande. Enligt en undersökning som återges i boken Mediavänstern. En närbild av den dolda åsiktsproduktionen i Sverige, av Gösta Hultén och Jan Samuelsson, röstade 1980 drygt 50 procent av eleverna på journalisthögskolan på VPK. Bland de journalister i Göteborg som genomgått journalisthögskolan röstade 60 procent på VPK, som i riksdagsvalet 1979 samlade 5,6 procent av rösterna."
Intressant, eller hur?!
(Mediavänstern. En närbild av den dolda åsiktsproduktionen i Sverige från 1983, av Gösta Hultén och Jan Samuelsson)
Tankar jag får när jag läser det där om mediavänstern: Ofta har man i svenska nyhetsprogram visat den vidriga filmsnutten från USA där en republikan brutalt skjuter sönder en bil som det står socialism på. Hur väl skildrar inte det den påverkan man som svensk journalist eftersträvar för att få folk här i Sverige positivt inställda till just socialism? Socialism - något så fint som så elakt förstörs av de ondskefulla som är emot ideologin? Det är väl bara dumheter att påstå att Demokraterna i USA strävar efter socialism, Demokraterna där är väl inte jämförbara med vänsterblocket här i Sverige? Är väl lika felaktigt som att jämföra Republikanerna med svenska högerblocket? Men på något sätt känns det som journalisterna vill få oss att tro det, kanske är det bara som jag själv uppfattar det.
Läs Magnus Utviks bok. Fler borde verkligen ta sig tid att göra det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!