onsdag 23 november 2022

Wintermood: Pie in the sky och den amerikanska dagboken


Fåglarna älskar verkligen den nya finska fågelmaten talgfröbar! Inte så farligt dyr (om man väljer rätt ställe att köpa den), räcker länge och är smart förpackad utan nät. Och som det alltså verkar på frossandet där ute: Jättegod!

Läste idag i nyhetsflödet att självaste Barack Obama (när han gästade The Daily Show) lär ha kritiserat vår nya regering och antytt att den skulle vara något slags hot mot demokratin. Och jag som tyckt så bra om Obama. Men tänk så olika man kan se det ändå. Har själv uppfattat att det är socialdemokratin som varit ett hot mot demokratin i vårt land. Barack Obamas policychef lär för övrigt ha påtalat att det kunde vara "svårt att föreställa sig lika starka relationer med ett parti som är oförmöget att se skillnad mellan Biden och Putin." Ja, återigen handlar det alltså om SD, är så otroligt trött på SD nu, och att detta parti även blev den enda chansen att slippa socialdemokratisk regering. Svantesson gjorde ett uttalande p.g.a. Obamas pik, liksom Stenevi, Damberg och Anders W Jonsson (C) som i form av opposition tog tillfället i akt att kritisera regeringen. Allt annat än Socialdemokraterna i regering är alltså en "chockvåg" av "antidemokratiska krafter", eller? Och Sverigebilden är nu "mindre positiv" enligt Damberg. Anders W Jonsson gör det till en fråga om att vi i Sverige inte har förmågan att se hur invandringen har berikat oss (är iofs inte så värst säker på att jag tyckte påskkravallerna tidigare i år var så värst berikande). Snälla Centerpartiet, alla som inte vill ha fyra år till med Socialdemokraternas låt gå-politik är inte rasister! Såna dumheter och lögnaktiga anklagelser. Stenevi menar att ett "rättvist samhälle" nu går förlorat, varnar dessutom för repressiv politik, och då beskriver hon precis just det vi fått med åtta år av rödgrön regering.


Nå. Hoppas ändå på en bra relation mellan USA och Sverige även i fortsättningen med vår nya regering (SD ingår ju inte i regeringen, även om det nu verkar vara vad många amerikanare tycks tro). Detta även fast idén om den öppna världen kanske bara blev en pie in the sky, som Nordström och Schlingmann menar i Momentum:

"Kanske var idén om att återigen göra världen öppen och samarbeta över alla gränser vad engelsmän ibland kallar en "pie in the sky". Någonting vi kan se där på himlen i horisonten, men som aldrig blir en realitet. Nu vet vi att pajen sannolikt blir kvar i himlen. I varje fall för överskådlig framtid."

Sid. 27; Momentum : Vad krig, klimatkris och virus förändrar av Kjell A. Nordström och Per Schlingmann.


Jag fortsätter även läsa Kollontajs dagbok idag, den amerikanska dagboken nu:

"Idag har jag varit i Amerika i en vecka - en vecka av intensivt, ansvarsfullt arbete. Men jag är glad att jag är här. Jag märker och ser att jag behövs för saken, det vill säga för vår vänsterflygel, för Tredje internationalens frön! Här pågår en bitter kamp mellan "socialpatrioterna" och internationalisterna. Sådana som står helt till vänster (leninister) finns det inte många av."

Jag har levt många liv av Aleksandra Kollontaj; Ur den Amerikanska dagboken 1915-1916, sid. 202; 15 oktober, På tåget mellan New York och Chicago.

("Tredje internationalen" är alltså detsamma som "Komintern", d.v.s. Kommunistiska internationalen. Världens kommunistiska partier var sektioner i ett världsomfattande kommunistparti, dessa sektioner skulle med stöd av sovjet sprida revolutionen och upplösa nationalstaterna. Målet skulle sen vara att alla stater omvandlades till en internationell socialistisk sovjetrepublik.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!