onsdag 30 november 2022

ValhallFrigg: 
"Utan människorna är vi ingenting. De fulländar oss. Det vet du."


Valhall (premiär den 10 oktober 2019). Dansk film baserad på tecknad film från 1986, och därförinnan en serietidning från 1979.

Kategori: Dark fantasy, äventyr, action.
Åldersgräns: 15 år.

Beskrivning:

"De unga vikingarna Røskva och Tjalfe lever ett stilla liv i Midgård när deras familj får ett, minst sagt, oväntat besök av självaste Tor och hans halvbror Loke. Detta blir början på en svindlande resa till Valhall, gudarnas hemvist, som nu är hotat av de onda jättarna och den fruktade Fenrisulven. Fast Røskva ännu inte vet om det så har hon, en vanlig dödlig, en betydande uppgift i gudarnas avgörande strid för att förhindra Ragnarök - jordens undergång..."


Tänk en mix mellan Ronja Rövardotter, Sagan om ringen och Nordisk mytologi. Kan inte säga huruvida Game of Thrones kan involveras i jämförelsen. Men jag gillade den! Mycket faktiskt. En riktigt påkostad film. Späda Røskva var så härligt uppkäftig, och Fenrisulven, gudarna och jättarna helt enkelt rysligt bra. Natur och miljöer (från Danmark, Sverige, Island och Norge) dramatiska, kusliga och magiskt vackra. Just "barnfilm" vet jag inte om det kan kallas, kanske lite för väl suggestivt ruskig för yngre barn (och åldersgränsen är satt till 15, möjligen lite väl tilltaget?). Äventyret håller hela vägen igenom uppmärksamheten alert. Tanken om gudarnas behov av människornas tro på dem fick också komma fram, utmärkt så. Detta med dansk film verkar helt enkelt locka mig, förstår det nu, något att ta hänsyn till vad gäller filmval framöver. Gott underhållningsvärde och mer än bara yta.


Oden: 
"Någon sa en gång till mig att det att vara modig är att vara ohyggligt rädd och ändå göra det rätta."


Filmens längd: 1 tim. 41 min.

Ginza: DVDInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!