måndag 21 november 2022

Wintermood: Thundersnow och sannsaga?


Den här morgonen hade vi "thundersnow". Har inget som helst minne av att det hänt någon gång tidigare under min livstid. Det var annorlunda sådär innan gryningen då det fortfarande var helt mörkt ute när blixtarna lyste upp snöfallet. Såhär lär det gå till när det inträffar:

Occludedfront
Bildkälla: JWIZMAN96, Public domain, via Wikimedia Commons


Overkligt på något sätt. Sagolikt skrämmande.Den 21 september i år utgavs boken IB – som i Inhämtning Birger av Lena Ebervall & Per E Samuelson. Piratförlaget. Såhär beskrivs boken:

"Det var tidigt sjuttiotal. En politisk tid. Unga entusiastiska journalister ägnade sig åt att gräva i statens hemligheter och avslöjade en spionorganisation som inte ens riksdagen kände till. Det ledde till en våldsam konfrontation. Staten slog tillbaka med polisrazzior och fängelsestraff. Skandalen var ett faktum.

Många minns skriverierna runt IB-affären. Men vad var det egentligen som hände? Hade maktens män skäl att slå till så oerhört hårt? Var rikets säkerhet verkligen i fara?

Eller handlade det om rent förtryck av det fria ordet?

Som så ofta är fallet överträffar sanningen dikten. IB-affären slutade så illa därför att maktfullkomliga män på allra högsta politiska nivå i Sverige till varje pris ville skydda sig själva. De hade sysslat med olaglig – topphemlig – åsiktsregistrering av oskyldiga medborgare i decennier. De hade i största hemlighet skickat information om svenska medborgares politiska engagemang vidare till Israels ökända underrättelsetjänst Mossad. Och för att dölja vad de hade gjort offrade de utan att tveka både visselblåsare och journalister.

Författarna och advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson har blottlagt ännu en svensk rättsskandal. Komplicerade juridiska turer berättas i spännande och underhållande form. Runt IB-affären och dess huvudpersoner vävs en sannsaga som är så halsbrytande att ingen hade kunnat hitta på den. Var IB-affären i själva verket ett av de värsta rättsövergreppen i modern svensk historia? Döm själva."

"Runt IB-affären och dess huvudpersoner vävs en sannsaga" ... 

Hmm.


"Sannsaga" = berättelse ur verkliga livet med vissa inslag som gör att den framstår som en saga.


IB (Informationsbyrån eller Inhämtning Birger). Den hemliga underrättelseorganisationen (underställd Försvarsstaben) bildades 1965 och gjordes offentlig genom artiklar i en vänstertidskrift 1973. Av de olika versionerna som påstås vara verklig sanning lär Jan Guillou (socialisten som kanske, eller kanske inte, en gång i tiden var hemlig agent åt Sovjet?) äga en av dessa, och Guillou äger även (tillsammans med sin hustru) Piratförlaget, förlaget som givit ut boken ovan. Bokens författare Per E Samuelsson var faktiskt även den advokat som företrädde Guillou i den där skattetvisten om en författarverkstad (Guillou tar strid mot Skatteverket om författarverkstad (expressen.se). Allt hänger ihop. Så insyltat alltihop om man ids nysta.

Och var går då gränsen mellan fiktion och "sannsaga"? Och vems version av verkligheten är den sanna? Kanske ingen version är sann? Kanske är bara dessa olika sinsemellan, beroende på vad de olika "sanningssägarna" har att vilja dölja för sin egen del?

Visst lär det ha funnits säkerhetsrisker inom Sveriges kommunistiska parti. Och visst fanns det en risk att västteknologi via svenska kommunister hamnade i Sovjetunionen. Och visst fanns det även en risk att svenska vänstergrupper kunde ställa sig på sovjets sida vid ett sovjetiskt anfall mot Sverige. Jag har svårt att tro att alla individer i dessa vänstergrupper var så där "oskyldiga" som en del tycks vilja påskina.

Föredrar nog fakta/facklitteratur, biografi, memoar, o.dyl., eller så i form av underhållningslitteratur som autofiktion eller ren fiktion. För sannsagan känns... Suspekt!

Sanning att säga så lånade jag hem boken för ett tag sedan. Men efter att ha tagit reda på mer kring den (ja, jag skriver ju lite om det ovan), om förlaget och dess författare, lämnade jag tillbaka boken oläst. Tror jag gjorde rätt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!