tisdag 4 januari 2022

"Sverige under kalla kriget : myter och legender", Anders Frankson (red.)

Sverige under kalla kriget - Myter och legender, Anders Frankson (red.). Förlag: Lind & Co. Antal sidor: 179. Utgivningsdatum: 2021-08-11.

Bibliotekslån


 

"Många av oss minns oron under det kalla kriget. Den här boken tar oss tillbaka till den tiden och belyser en rad militärhistoriska episoder.

Hur fungerade och agerade det hemliga gerillanätverket Stay behind? Räknade Sverige med undsättning från Västmakterna vid en invasion? Fanns det svenska planer på att ockupera Åland?

I den rikt illustrerade Sverige under kalla kriget lyfter flera av våra främsta militärhistoriska författare fram intressanta och oväntade perspektiv på den dramatiska perioden 1945–91."



En för mig mycket intressant bok med tillförlitliga källor och texter skrivna av flera kunniga militärhistoriska författare. Som jag uppfattar det kan boken nog vara givande att läsa för såväl de mer insatta inom det militärhistoriska, liksom noviser som mig. Mycket vi inte fick veta under 80-talet, det mesta var förstås hemligt då. Bra att kunna få perspektiv på det idag i varje fall. Boken är luftigt lättläst och har många foton.


Frågor som ges förklaringar:

Åren mellan 1945-1991, hur såg hotbilden ut under kalla kriget då det fanns en risk för ett tredje världskrig? Och hur agerade Sverige såsom "alliansfritt" land i förhållande till NATO och WP?

Planerade Sverige att använda kärnvapen?

Organisationen Stay-behind, en väl bevarad hemlighet under kalla kriget, vad gick det ut på?

Hade Sverige planer på att ockupera Åland, och i sådana fall varför?

Attackflyget inom det svenska flygvapnet, hur var Sveriges förmåga att förhindra en kustinvasion? Och vilka var de fem tänkbara anfallsriktningarna mot Sverige vid en sovjetisk invasion?

Storspionerna Wennerström och Bergling, vad blev det för skadeverkningar och reparationskostnader i spåren av deras landsförräderi?

Vad var tanken bakom Kalixlinjen och Kiruna försvarsområden?

Hade vi stått emot det sovjetiska bombflyget? Och hur kunde ett fullt tänkbart scenario med anfall från öst gestaltas?

Kunde Sverige räkna med militärt bistånd från väst vid ett storkrig?

Stridsvagn S, vad var det?

Alla dessa ubåtskränkningar, vilka var de och varför? Vad är sannolikt och vad är konspirationsteori?


Textavsnitten har litteraturhänvisningar till källor som använts, klart och tydligt, för den som vill forska vidare.

Av ovanstående frågor fick jag en hel del förklaringar för sådant som jag inte tidigare visste, och en del gick över huvudet på mig (som t.ex. Stridsvagn S), men som säkert andra har bättre koll på, och intresse för. Men hur många argument jag än läser om varför Sverige inte valde att bli medlem i NATO 1949, samtidigt som Norge och Danmark, eller ens senare, så tycks jag ännu inte förstå det valet. Får väl helt enkelt fortsätta söka svar.

Anders Frankson har varit redaktör för ännu en sådan här bok, med titeln Sverige under andra världskriget : myter och legender. Såklart vill jag även läsa den.

Tidigare inlägg om Sverige under kalla kriget här på bloggen: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!