lördag 19 november 2022

Kommunistiska potemkinfasader

Ur Aleksandra Kollontajs dagböcker 1930–1940 av Aleksandra Kollontaj, sid. 220; Åttonde häftet; 23 december 1932, kväll. Julhelg.:

"Hela Stockholm är i helgstämning, bullrigt och glatt - det är tydligt att alla beslutat att under julen glömma krisen och arbetslöshetens fördärv och lidande. Julen är den största helgen i Sverige, och under två veckor tystnar all affärsverksamhet; regeringen, "stadens fäder", bankirer och tjänstemän - alla reser ut ur staden till fjällen, till bekanta, ut på landet eller till sina feodala slott. Men staden är ovanligt vacker, pyntad och livfull. Vackra girlanger av elektriska lampor i form av stjärnor hänger tvärs över handelsgatorna. Skyltfönstren är klart upplysta och flödar över av lockvaror för köparen.
Det är här vedertaget att ge varandra presenter på julen. I affärerna är det trängsel och på gatorna skyndar folk fram, lastade med paket. Och krisen? Och arbetslösheten? Frälsningsarmén samlar "allmosor" till de arbetslösas barn under en gran klädd med ljus på torget... Jag tycker inte om allt det här. Och jag längtar ovanligt starkt efter Moskva med dess rätt tomma varuhus och brist på livsmedel men där det däremot finns arbete och en bit bröd för var och en..."

Antar att societetsdamen räknar in de arbetslösa och icke-arbetsföra som hamnade i Gulags arbets- och koncentrationsläger?

Upplys om Gulag. Berätta om svälten.


Ur Partiet som kom in från kylan av Magnus Utvik, sid. 121; Kapitel 12; "De realsocialistiska staterna och Vänsterpartiet idag":

"I studiehandledningen till [vänster]partiets interna kurs Socialistskolan, 2020, hävdas att det i dessa stater fanns "omfattande sociala rättigheter, som rätt till arbete, bostad och mat, som normalt saknas i kapitalistiska samhällen." [...] "I Expressen den 21 maj 1980 fick Lars Werner frågan om han kunde hitta något land där socialismen hade lyckats? Werner svarade: "Jag vill inte peka ut något speciellt land, utan i stället peka på områden där socialismen lyckats. Alla är garanterade arbete, alla lever under trygga sociala villkor." Är det en rättvis bild av situationen i de socialistiska staterna i östra Europa som Werner, 1980, och Socialistskolan, 2020, förmedlar?
Sovjetunionen var det land som längst av alla tillämpade marxist-leninistiska läran. Om man vill veta vilka rättigheter människor hade i realsocialismen kan man rimligen inte undgå att studera Sovjetunionen."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!