fredag 18 november 2022

"Partiet som kom in från kylan", Magnus Utvik

Partiet som kom in från kylan, Magnus Utvik. Timbro förlag. Antal sidor: 232. Utgivningsår: 2022.


"Vänsterpartiet bildades genom en utbrytning ur Socialdemokraterna, revolutionsåret 1917. Under många decennier var partiet Moskvatroget och isolerat av de andra partierna. Sedan 1990 kallar partiet sig inte längre kommunistiskt och anses numera av de flesta som ett helt vanligt parti.

I Partiet som kom in från kylan skildrar Magnus Utvik Vänsterpartiets utveckling över dryga hundra år och granskar partiets vision om ett socialistiskt samhälle.

Han visar att socialismen är den bärande balken genom Vänsterpartiets historia. Men vad innebär denna vision idag? Hur föreställer sig Vänsterpartiet och Ung Vänster ett socialistiskt Sverige? Och hur tänker rörelsen att detta mål ska uppnås?

Magnus Utvik är författare och tidigare litteraturrecensent i SVT. Detta är hans första bok på Timbro förlag."


Litteraturkritikern Magnus Utvik är nog mest känd för de flesta som uppskattad bokrecensent i SVT. Önskar faktiskt att han kom tillbaka i den rollen. Vad jag däremot inte kände till var att han noggrant hade granskat den politiska vänstern och dess historia i ett antal böcker. Uppmärksammade dock denna senaste Partiet som kom in från kylan och blev ännu mer beslutsam om att läsa den, inte minst efter att ha läst Fredrik Malms Naftasyndikat. Vänsterpartiet (och Socialdemokratin) har verkligen många frågor att svara på.

Är det för stora förhoppningar att böcker som dessa kommer att bli lästa av så pass många så det till slut når den slags tipping point som krävs för att tvinga fram svaren?

Mycket vad gäller vänstern behöver dras fram i ljuset, känner att den breda allmänheten har oerhört dålig koll, har själv varit dåligt insatt i detta tidigare men har iofs heller aldrig sympatiserat med vänstertankarna eller förstått klasstänkandet, varken vad gäller S eller V.

Såsom utvecklingen kan bli framöver är det absolut nödvändigt att fler blir informerade om riskerna med en framgång för ett parti som Vänsterpartiet. Även de som är yngre behöver informeras om att Vänsterpartiet faktiskt även efter Berlinmurens fall hade vänskapliga förbindelser med Sovjetunionen, Kuba, Vietnam och Nordkorea.

Mer fokus på detta krävs. För de helt orimliga visionerna och metoderna känns klart sekteristiska och farliga. Kommunism och socialism måste granskas historiskt. Var är diskussionerna, var är dokumentärerna, varför tystar man ner riskerna? Ligger förklaringen i vänsterblockets hegemoni i Sverige, att hälften och mer än hälften av journalisthögskolans elever på 80-talet röstade på Vänsterpartiet kommunisterna, att public service och majoriteten av alla media har en vänsteragenda (för det är väl ändå ganska tydligt för de flesta)? Förklaringarna kan säkert vara många.

Läste boken med stort intresse, gör det du också.

Författaren själv om sin bok:



Mer här på bloggen: Från Zäta till Nooshi - Vänsterpartiet, ett demokratiskt parti?En smakebit på søndag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!