Naftasyndikat : Berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige, Fredrik Malm. Carlsson bokförlag. Antal sidor: 303. Utgivningsår: 2020.
"Mellan 1928 och 1937 syns Naftamackarnas triangelformade röda skyltar över hela Sverige, men för de flesta svenskar är det okänt att oljebolaget är en del av en underjordisk rörelse för att finansiera och sprida den kommunistiska revolutionen från Stalins Sovjetunionen.
I Naftasyndikat tecknas ett porträtt av mannen bakom bolaget. En person helt okänd för allmänheten, som fostrades i det svenska bankväsendet, valdes in i riksdagen för att i nästa stund kräva att bli utkastad därifrån, därefter jobbade för Lenins handelsdelegation och blev agent för Stalin. Som direktör för Naftasyndikat drev han en spioncentral med företaget som fasad.
Det var författaren Fredrik Malms morfars far, Einar Kruse.
Naftasyndikat är en ovanlig släktkrönika in i okänt land. Där andra släktkrönikor rör personer och deras inbördes relationer handlar berättelsen om Einar Kruses liv och gärning om något annat och mer allmängiltigt, ett stycke förbisedd, bortstädad eller omsorgsfullt hemlighållen samtidshistoria.
Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna, samt tidigare medarbetare och ledarskribent på bland annat Expo, Upsala Nya Tidning och Gefle Dagblad.
Professor em. Wilhelm Agrell, författare och säkerhetsexpert, har skrivit bokens förord."
Välskriven bok som neutralt och transparent redogör för det dolda ekonomiska stödet från Sovjetunionen (under Lenin och Stalin) till svenska kommunister.
Intressant ur ett nutidsperspektiv att läsa om råoljans historia från mitten av 1800-talet och framåt, om bröderna Nobel och oljeföretaget i Baku. Det handlar om Sovjetunionen efter "den stora socialistiska oktoberrevolutionen" och om Komintern (förkortning av Kommunistiska internationalen, en organisation som var ett slags världsomspännande kommunistparti styrt från Sovjetunionens kommunistparti i Moskva för att sprida revolutionen från Stalins Sovjetunionen, upplösa nationalstater och omvandla dessa till en internationell socialistisk sovjetrepublik). Deltog i Komintern gjorde dåvarande Sveriges socialdemokratiska vänsterparti (SSV), partiet som bildades ur SAP efter partisplittringen 1917, och som då från år 1921 blev SKP, från 1967 VPK, från 1990 nuvarande V.
Förbluffande uppgifter om det ryska guldet efter revolutionen och hur Sverige var inblandat i hanteringen. Den kommunistiska konspirationen var verklig, på ett mer skrämmande sätt än vad många är medvetna om. Allt kunde ha gått väldigt illa för Sverige. Mycket av det tycks ha hållits hemligt, eller lite i skymundan. Många förskönande omskrivningar vad gäller historiska händelser kan verkligen behöva korrigeras för att komma närmare sanningen, bilden blir en annan än den jag tidigare haft. Tycker boken gav mig saknade pusselbitar för att förstå nuet. Tänker att historiska insikter som rör socialism, marxism (/leninism), kommunism (eller helt enkelt främmande makts påverkan) är direkt nödvändiga med eventuella risker framöver. Xi Jinping talade i år om hur Kinas kommunism skulle spridas i världen, genom att förinta USA och den liberala världsordningen. Och kanske Sovjetunionen bara är skendöd? Hur följderna blir av den lågkonjunktur som nu står för dörren i många liberala demokratier kan vi heller inte veta.
Författaren Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna och ordförande för utbildningsutskottet efter regeringsskiftet 2022. Boken handlar alltså om sådant de flesta inte känner till i vår svenska nutidshistoria. Naftasyndikat är även en ovanlig och personlig släktkrönika med bildmaterial.
Einar Kruse (1881-1960), Fredrik Malms morfars far, var från 1929 direktör för bolaget Naftasyndikat som sysslade med försäljning av rysk olja fram till 1937 (såldes sen och blev Gulf). Märkligt att KF (Kooperativa Förbundet) blev viktigt för kommunismen i Sverige genom att KF t.ex. investerade mark för en stor oljehamn som Naftasyndikat hyrde. Einar Kruse var ryska kooperativa Centrosojus svenska representant, och via den kooperativa alliansen tog sig Stalins Sovjetunionen in på svensk bensinmarknad. I början av 1930-talet gick det att tanka rysk bensin på 451 ställen i Sverige, och några bensinpumpar fanns utanför Konsum! Bolaget Naftasyndikat användes som fasad för en dold spionverksamhet och gav finansiellt stöd åt Sveriges Kommunistiska Parti (nuvarande Vänsterpartiet), som under tiden då detta parti deltog i Komintern styrdes av Sveriges främsta politiska fiende: det sovjetiska kommunistpartiet.
"Sovjetsystemet har beskrivits som en ubåt: en utomstående kan se periskopet, men vet inte vad som döljer sig under vattenytan."
Litteraturhänvisning finns och därifrån antecknas dessa titlar:
Hemmabolsjevikerna: den svenska socialdemokratin, ryska bolsjeviker och mensjeviker under världskriget och revolutionsåren 1914-1920, Aleksander Kan
A. K. skall ha varit Stalins sändebud i Stockholm, diplomat för Sovjetunionen, 1930-1945. En ryska som (groteskt nog då hon befann sig i Sverige) försvarade Sovjetunionens anfall av Finland den 30 november 1939.
Mer om Naftasyndikat här på bloggen: En smakebit på søndag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!