lördag 26 november 2022

I kampen om kunskapens ljus och vetenskapens sanning

 

 ... "All bra litteratur ska kasta ljus över tillvaron."


Ingen mening ur bok idag. Hämtar den istället från en fransk dokumentär, som vi kunde se på SVT igår kväll (ja, jag vet att jag klagar på SVT och TV4, de enda kanalerna vi har, men ibland dyker det upp sånt som är bra och sevärt!).

Det är hursomhelst Isaac Asimov som uttalar meningen i Isaac Asimov – ett meddelande till framtiden. Titta gärna på den (Isaac Asimov – ett meddelande till framtiden | SVT Play). Klok människa som hade mycket innanför skallbenet.

Har ni läst något av Asimov eller sett någon filmatisering av hans böcker? Min favorit är I, Robot (från 2004) med Will Smith. Det skall även finnas en senare trilogi som inspirerats av Isaac Asimovs I, Robot, fast inte översatt.

Science fiction har nog fortfarande inte fått så stor genomslagskraft i Sverige. Vilket jag tycker är förfärligt synd.


"Det är snobbism att förakta science fiction med hänvisning till de barnsligare Hollywoodvarianterna. Att ignorera sf vore att ignorera en bundsförvant i kampen mot fienden: Förhärligandet av okunnighet och pseudovetenskapernas utbredning. Det finns ingen enda, oundviklig framtid som är inristad i safir i himlens arkiv och som mänskligheten är dömd att genomleva i evighet. Snarare finns oräkneliga möjliga framtider." ... - Isaac Asimov



(Högteknologi, klimatförändringar, ekonomisk oro, ökad migration och politisk polarisering. Återstår att se vilken väg framtiden kommer att välja. Den kommunistiska via de välsituerade demonstrerande vattenmelonbarnen - gröna utanpå och röda inuti - eller någon annan ännu odefinierad väg? Betänk att vi på 70-talet tyckte lika illa om Vänsterpartiet Kommunisterna som vi idag tycker illa om SD. Inte så dumt att påminnas om.)


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).



Fler meningar finns här


3 kommentarer:

  1. Har inte läst honom, noterade att dokumentären sändes men såg inte den heller. Är skeptisk till sci-fi rent generellt, rätt eller fel ...

    SvaraRadera
  2. I, Robot var riktigt bra. Annars är jag sällan imponerad av sf numera, varken på film eller i böcker. Det gick bättre hem när jag var yngre ...

    SvaraRadera
  3. Stiftelsetrilogin är en fantastisk SF-klassiker av Asimov.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!