onsdag 4 oktober 2023

Nytt från Medieakademin



Små intressanta smakbitar från topparna (läs helheten på Medieakademin):


Fem största på Twitter/X:

  1. Carl Bildt
  2. Hanif Bali
  3. Greta Thunberg
  4. Ivar Arpi
  5. Moderaterna
Twitter i Sverige menas vara "kraftigt Stockholmsdominerat". Bland de tusen största på Twitter är endast 21% kvinnor. Bland de tusen största är 19% högerpolitiska, 8,8% vänster.




Fem största på Youtube:
  1. IJustWantToBeCool2
  2. Familjen Lundell
  3. SampeV2
  4. Emil Hansius
  5. JLC
Ingen aning vilka dessa fem ovan är. Henrik Jönsson kom först på plats 26, absolut värd en plats högre upp på listan, ser fram emot en ny videokrönika varje lördag numera (utmärkt med textning också!). Youtube skall vara "kraftigt mansdominerat" (507 av de tusen största, i jämförelse med bara 217 kvinnor). Den genomsnittliga kreatören bor utanför Stockholm och ofta i Göteborg. Märkligt.




Instagram vet jag inte vad det är (eftersom jag inte har smartphone, vilket väl krävs för ett Instagramkonto, har jag fått för mig) så det är en vit fläck, kände heller inte till de fem största. Instagram ska vara "tungt Stockholmscentrerat" och av de tusen största ska över hälften befinna sig i Stockholm. Plattformen ska i toppen domineras av kvinnor, ha lågt politiskt intresse och om politik debatteras är det flest vänsterdebattörer tydligen. Genomsnittliga kreatören på Instagram är en kvinna från Stockholm, politiskt till vänster, gillar sport och inredning. Innehåll på kontot handlar ofta om familj och barn.




Tiktok är heller inget jag bryr mig om. Senaste nytt: Koranbrännaren drar in tusenlappar på TikTok.  Tiktok som en del av Kinas auktoritära maktutövning borde rimligtvis skrämma bort folk, varför gör det inte det? Expressen kom på 5:e plats på topplistan, som i sin helhet kan ses här:




Fem största på Facebook:
  1. Sverigedemokraterna
  2. Newsner
  3. The typical jag
  4. Magdalena Andersson
  5. Kattjouren
Tänker att Facebookgruppen "Försäkringskassanupproret" har räddat enstaka utförsäkrade liv, men kunde uppenbarligen inte ge problemet (som startade efter 2015) nödvändig medial uppmärksamhet. De felaktigt drabbade sjukskrivna har fortfarande inte fått upprättelse (utanförskapet det medför vill ingen prata om). Facebook menas enligt undersökningen ha blivit mer politiskt. Hemlösa djur och ideella föreningar engagerar äldre Facebookanvändare. Företag dominerar. Partiledaren Magdalena Andersson (S) är nu den mäktigaste politikern på Facebook, enligt mig en hemsk politiker i klass med Trump. Genomsnittliga kreatören är ett företag, ofta mediaföretag eller ideell förening, från Stockholm eller Västra Götaland. Djur och sport är vanligaste ämnena.

Maktbarometern 2023 Facebook - Medieakademin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!