måndag 23 oktober 2023

På bettet



Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Författarnamn: Amerikanen Mark Twain (1835-1910). Författare till bl.a. Tom Sawyers äventyr (1876) och Huckleberry Finns äventyr (1884).


Twain in Tesla's Lab
Twain i Nikola Teslas laboratorium, våren 1894 (ursprunglig bild skall ha varit publicerad i en artikel med rubriken "Tesla's Oscillator and Other Inventions" i Century Magazine. Bilden är public domain via Wikimedia Commons.


Spännande också måste jag säga att Mark Twain var så fascinerad av vetenskap och forskning. Att han alltså hade en lång nära vänskap med Nikola Tesla, och att de båda tillbringade mycket tid i Teslas laboratorium. Samt att han även tog patent på tre uppfinningar. Nikola Tesla är ju också en intressant person att läsa om.


Titel: Triffiderna av John Wyndham.

Biologen Bill Masen har arbetat med en sorts köttätande växter, triffider, som man misstänker från början blivit biokonstruerade i Sovjetunionen och sen därefter råkat komma ut i naturen. Eftersom den olja som går att utvinna från triffiderna är eftertraktad så finns numera triffidodlingar runt om i hela världen.

Allt startar med att Bill vaknar upp på sjukhuset, där han befinner sig för att en triffid stänkt gift i hans ögon, ögonen är därför bandagerade. Så det är bara genom hörsägen han tidigare fått berättats om det meteorregn andra bevittnat. Den här morgonen får han veta att alla som betraktat det ovanliga ljusfenomenet blivit blinda. 

Efter att bandaget tagits bort finner han ett London upplöst i kaos, fullt av folk har plötsligt helt mist synen. Överallt i trädgårdar och parker finns triffider, de verkar vara på väg att ta över. En del Londonbor väntar på amerikanarnas hjälp, vissa förlitar sig på guds nåd och andra försöker tro på vapenmakt. Bill möter först Josella och senare en grupp andra seende överlevande som har planer på att bilda en koloni ute på engelska landsbygden. Kan det vara lösningen på mänsklighetens överlevnad?


På bokomslag: Tänder; Vril: eller Den kommande rasen av Edward George Earle Bulwer-Lytton.

Berättaren är en förmögen engelsman med förnäma anor. På en av sina resor träffar han en ingenjör som upptäckt något märkligt, vägen ner till en underjordisk värld. Ingenjören förolyckas strax efter att de två lyckats ta sig ner, så på egen hand börjar berättaren sin utforskning av den värld han hamnat i och möter där ett folk som kallar sig Vril-ya (ett slags änglalika varelser).

Vril-ya visar sig vara ättlingar till en uråldrig civilisation vars främsta källa till framgång består i den vätska som de kallar Vril, en energikälla av oerhörd kraft på alla möjliga sätt. Genom generationer har det här folket lärt sig att hantera energikällan till perfektion, och även deras fysiska konstitution har genom tiden utvecklats för att fullt ut kunna kontrollera samt styra kraftkällan. Vril används bl.a som helande läkekraft, men även som ett kraftfullt destruktivt vapen vilket kan förgöra hela städer på ett ögonblick.

Att Vril-ya kan komma att utplåna mänskligheten som befinner sig på jordytan, om deras underjordiska tillvaro blir hotad, tycks berättaren inte alls finna omöjligt. Det högt utvecklade underjordiska folket uppfattar den egendomliga resenären från jordytan, liksom den civilisation han beskriver sig komma från, som gravt underutvecklad. Vril-ya ser honom och hans humanoida ras jämförelsevis lika läraktiga som hundar är för människor.


"Dig, som biter,
dig, som sargar,
dig, som sliter
mig i trasor,
dig som slår
mig i sår,
dig, som gett av
tacksamhet
slag och bett av
tigrar, vargar,
dig, som slog, och dig, som bet,
mitt ibland fasor,
bett och slag
älskar jag."

Gustaf Frödings Änglakärlek diktades under hans sjukdomstid.


3 kommentarer:

  1. en hel del nya namn, inte bekant med Vril-ya heller

    SvaraRadera
  2. Här är Mark Twain min enda bekant. Ja, och Fröding förstås.

    SvaraRadera
  3. Triffiderna låter intressant, haha tänder på omslaget.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!