måndag 8 maj 2023

"Hur ska vi kunna förlita oss på tvärsäkra uttalanden om Rysslands intention och förmåga när vi gång på gång får fel?"


 

"Försvararna av Kyiv förberedde sig pliktskyldigt eftersom det var deras order, men för dem kändes det som hände osannolikt.
   Den bilden tjänar som en utmärkt illustration av vad vi i Sverige har att hantera. Svensk politik och militär ledning har länge sagt att det är uteslutet att Ryssland enskilt skulle attackera Sverige. Det stämmer säkert, men vi får fråga oss om den bedömningen är gjord enligt svensk eller rysk världsåskådning och riskanalys."

Sid. 26; Hotet från Ryssland, Oscar Jonsson


Georgien 2008, Krym och östra Ukraina 2014, Syrien 2015, påverkan vad gäller presidentvalet i USA 2016. Varför brydde sig inte omvärlden mer om Rysslands agerande i allt detta?

Ett givet sätt för att försöka förstå världsläget är att ta del av vad expertisen delar med sig av. Oscar Jonsson är doktor i krigvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, expertområdet är rysk krigföring. Har arbetat på Försvarsmaktens Högkvarter med hybridkrigföring och rysk strategi och varit chef för Center for the Governance of Change vid IE University.


Bokens sidantal är bara 200, det klarar alla av.


Och vad gäller omskrivning av Krim till Krym, Kiev till Kyiv (eller Kyjiv). Detta är nog ändringar som snart kommer att ske. Det tror jag med. Alltfler medier har uppenbarligen börjat med den ukrainska stavningen istället för den ryska. Tydligen är det något flera medier i t.ex. Frankrike har börjat med, och även i Sverige upplever jag att man ser det mer.


Daniil Orain: "Why is every country against us?"


(Kanske många unga ryssar ser sanningen bakom Putins alla lögner ändå. Unga som - åtminstone till viss del - förstår och inte är helt likgiltiga inför det som sker i Ukraina. Men, trots detta... passiviteten, apatin, de uteblivna protesterna...)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!