måndag 9 oktober 2023

Randigt blågul förtigande tiger




Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är R:


Författarnamn: Brittisk/skotska Robert Louis Stevenson, t.ex. Dr Jekyll & Mr Hyde och Skattkammarön.

Robert Louis Stevenson by Henry Walter Barnett bw


Titel: Rebecca, Daphne du Maurier. Gotisk skräckberättelse om besatthet. Romanen har filmatiserats (regi Alfred Hitchcock) 1940.

 

Tydligen finns det en ny version också, som hade premiär på en betalkanal i oktober 2020.


På bokomslag: Randig tigerDet här är en svensk tiger, Aron Flam. En bok alla svenskar borde läsa. Tjock men lättläst och underhållande, garanterat inte torr och tråkig.

"Den Svenska Tigern slutade inte kriga förrän hundra år efter Poltava. Och det är inget fel med att vara neutral. Det är listigt. Ett taktiskt val av en liten nation inträngd mellan stora grannar. Och det är inte dumt att tycka det är dumt att bråka. Problemet är bara att ibland är det dumt att inte bråka. Det borde vi svenskar – som inte bråkat på så himla länge – ha lärt oss vid det här laget."

6 kommentarer:

  1. Två klassiker och Aron Flam, bra triss!

    SvaraRadera
  2. Rebecca är så bra men inte den nya filmen

    SvaraRadera
  3. har läst de två första men inte den tredje. svenskarna protesterar för lite i största allmänhet. de borde protestera mot tågen och posten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men sen undrar jag just i mitt stilla sinne om politikerna och journalisterna bara högst ovilligt nu lyssnar på annat än sådant som handlar om integration eller de kriminella. Misslyckad integration och kriminalitet suger ju åt sig allt strålkastarljus, detta kommer att bli oerhört kostsamt, sluka enorma resurser och skattepengar. Så tågen och posten, liksom mycket annat, lär nog då få lida ytterligare av inbesparingar och försämringar. På bara tio års tid har allting blivit så väldigt annorlunda.

      Radera
  4. Jag undrar hur man har gjort bilden på Robert Louis Stevenson. Han levde ju på 1800-talet och då kunde man inte ta så "levande" fotografier.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!