måndag 13 juni 2022

Vad vi inte visste då, vad vi inte vet nu



 ... "den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet Operation Norrsken och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna. Närmare bestämt genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors - och den socialdemokratiska regeringen Palme."

 



"Inom socialdemokratin fanns en märkligt positiv grundsyn på DDR, säger en av dåtidens högt uppsatta UD-medarbetare som vill vara anonym. Visserligen fanns det ett ogillande mot att DDR-regimen lät skjuta flyktingar vid Berlinmuren, men det vägdes upp av ett synsätt om att DDR ändå försökte praktisera en socialistisk politik." 
Sid. 185; rubrik "Cats Falcks dröm om det stora scoopet"



Om hur Stasi blåste filmaren Roy Andersson.

"Jag känner mig djupt hedrad, säger Roy Andersson till TT när han får veta att priset ska gå till honom.
Han ser inga som helst problem med att ta emot pris som bär Lenins namn. Han säger nämligen att han "sympatiserar väldigt mycket med den ryska revolutionen". Men han vill ogärna kalla sig socialist eller kommunist, utan hellre "en socialdemokratisk socialist med folkbildarambitioner"."
Sid. 235 


Om Stasis mål att få Svenska kyrkan vänligt inställd till DDR-regimen. Stasiprästen i Burträsk.

"Tillbaka till 1968, närmare bestämt till den 11 december. Stasi har låtit hämta Aleksander Radler med bil vid Polenfärjan och kört honom till ett hotell i Stettin, vid tysk-polska gränsen. Här vill Stasi hålla ett tre dagar långt möte med sin IM Thomas, som är tänkt att bli DDR:s nya toppagent i Sverige. På sikt kan han ju bli professor, ja, kanske rentav svensk politiker."
Sid. 269


Om förre Stasiagenten IM Kungen.

"Han gör gällande att ingen inom SAP någonsin tagit illa upp för hans samröre med Stasi, än mindre försökt utesluta honom ur den socialdemokratiska partigemenskapen.
Som bevis skickar han en personlig kallelse till den lokala partiföreningens årsmöte. I kallelsen finns namnen på några av dagens socialdemokratiska toppolitiker i Stockholm."
Sid. 296-297


Minst ett sextiotal Stasiagenter ska ha opererat i Sverige fram till år 1990. Förmodligen ännu fler, plus alla KGB-agenter och andra öststatsspioner. Så mycket vi inte visste. Mycket av det som sker nu får vi antagligen också veta mer om senare. Hoppas verkligen vi bytt regering och är med i NATO då. Det sistnämnda kanske är beroende av det förstnämnda? Idag om 90 dagar är det val, gå och rösta på väl etablerade partier då, rösta inte blankt! Om alla partier verkar dåliga, rösta på det minst dåliga. Och såklart ska vi vara kvar i EU! Må alla inse hur viktigt det är (detta swexit-snack, vad är det för dumheter?) Det är väl nu viktigare än någonsin att länderna håller samman (i Europa såväl som i de nordiska länderna)?! D.v.s. inte uppfylla Putins önskemål om missämja och söndrande.



Citerade textsnuttar ovan hämtade från:

Operation Norrsken : om Stasi och Sverige under kalla kriget (2013), Christoph Andersson. Häpnadsväckande läsning faktiskt!


Bokbeskrivning (förlaget Norstedts):

"Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grävt i arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om dess svenska kopplingar.

På 80-talet ville regeringen Palme exportera svensk kärnvapenteknologi till DDR. Ärendet var kontroversiellt, men den enda som började nysta i frågan var Rapportjournalisten Cats Falck. Hon upptäckte ett mystiskt östtyskt företag som skulle vara mellanhand. I november 1984 försvann hon spårlöst och hittades senare död.

Lika mystiskt dog krigsmaterielinspektören Carl Algernon. Det var under efterdyningarna av Bofors omstridda export av krut och sprängämnen till Iran via DDR. Men också efter att Bofors i hemlighet tillverkat krut till östtyska folkarméns Kalasjnikovgevär. Även här figurerade ett mystiskt östtyskt företag.

I båda affärerna hade DDR:s säkerhetstjänst Stasi sina fingrar med i spelet. Stasi gav sig även in i frågan om immunsjukdomen aids. Målet var att få aids att framstå som ett hemligt amerikanskt biologiskt vapen. Filmregissören Roy Andersson var snabb att svälja betet och bakade in idéerna i en upplysningsfilm, bekostad av Socialstyrelsen.

Men den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet Operation Norrsken och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna. Närmare bestämt genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors - och den socialdemokratiska regeringen Palme."


Tycks ha fastnat för kalla kriget-böcker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!