söndag 1 oktober 2023

Språkligt: "Blame game"

 


Här (20:26 / 54:21 ska tydligen nyhetsankaret Nike Nylander avbryta justitieminister Gunnar Strömmer (M) genom att anklaga honom för "blame game" (fast det väljer SVT att inte vidarebefordra så hörselskadade får veta det via textremsan) i Aktuellt, torsdagen den 28 september.

Nyhetsankaret Nylander har tidigare arbetat som pressekreterare hos kulturminister Margot Wallström (S) och departementssekreterare hos Marita Ulvskog (S). Rätt sossegrund för SVT (Sveriges VänsterTelevision). Detta "blame game" var faktiskt ett nytt begrepp för mig, ett begrepp för att anteckna under "Språkligt"-ettikett! Magdalena Andersson (S) upprepade detta "blame game" i samma Aktuellt strax efter, för att anklaga regeringen via sitt eget ständigt återkommande blame game (som tydligen då alltså inte ska uppfattas som blame game, utan som något mer fint och accepterat? Eftersom det kommer från vänster?). Läraktigt. Likasinnade lägger orden i munnen på varandra.



Tänk bara på detta tjatiga "fattigt och farligt", "hat och hot", "nära och kära". Utnött, trist och fantasilöst med politiker-papegojor som upprepar ord och talepunkter om och om igen, så orden till sist tappar kraft och mening. Orden blir så inövade, slentrianmässigt och klyschigt använda, även när de inte passar in, så det ibland verkar krävas förstärkningsord, för att orden inte skall uppfattas som fiktiva, t.ex.: "Farligt på riktigt". Hur ska då det ensamma och utslitna ordet "farligt" uppfattas om det står ensamt? Är det då bara farligt på låtsas? Farligt om vi inte inser faran då viktiga ord som ska varna oss för fara blir urvattnade.

Blame game. Anklagelse-spel... typ. Ett begrepp som används istället för ordet "kritik" i sammanhanget mellan det vi ser idag och vad som lett fram till dagens situation, d.v.s. motsatsen till historieförnekelse? Finns inget positivt med historieförnekelse när man ska komma tillrätta med allvarliga problem.

Att anklaga SVT för att vara propagandaorgan för det rödgröna politiska blocket är mitt "blame game" den här gången. Upplever att SVT:s politiska vänstervinkling blev tydligare fr.o.m. år 2019, då S hade regeringsmakten och då drygt fem miljarder kronor av public service-avgiften började betalas via skattsedeln. Fanns det några avtal och överenskommelser mellan dåvarande regering och public service?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!