torsdag 26 oktober 2023

Skojigt i oskojiga tider

 Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:

 

"Berätta om en bok som fick dig att skratta högt eller gråta när du läste den.
"


Väljer då sådant som fått mig att skratta, inte bara en, utan fem favoriter får ni. Alldeles för mycket ledsamheter och obehagliga skeenden i nutiden ändå.

Statsrådet och döden, Bo Balderson. Det svenska statsrådet presenteras här för första gången som statsråd samt far till fjorton barn. Företrädesvis ger han sig hän åt att lösa mordmysterier med hjälp av sin svåger adjunkt Vilhelm Persson. Fast egentligen skulle jag kunna nämna vilken som helst av böckerna i bokserien.

Muralgranskaren, David Nessle. Märkliga medeltids- och renässansmålningar kompletterade med träffsäkert lustiga texter, den språkliga snitsen är också en del av nöjet.

Regnmannen: en trädgårdsberättelse, Jonas Karlsson. Den äldre änkemannen Ingmar upptäcker i sin trädgårds dunkla hörn en gammal kran till en vattenledning. Denna egendomliga vattenkrans egenskaper visar sig vända upp och ned på Ingemars hela existens.

Vi gör ingen stor sak av det här - samlade absurda betraktelser, Anders Tempelman. Utmärkt, påhittigt, träffsäkert, dramatiskt, pinsamt, helgalet och underbart kul!

Stockholmsjävlar, Jan Bylund. Hur funkar de egentligen, de där i Fjollträsk? "På tv gör de program för sina kompisar, som politiker tänker de inte längre än vad tunnelbanan räcker och på semestern är de som fiskmåsar – skriker och skitar ner. Vi andra muttrar: Stockholmsjävlar!" Komikern och lantisen Jan Bylund gjorde en träffsäker analys 2015. Och numera kan vi väl muttra om ännu mer knasigheter de har för sig där inne i storstan.

  
Ingen av ovanstående författare finns med på den där hemska svarta listan med antisemiter (för de gör sig ju faktiskt till sådana!), jag har kollat. Kommer alltid att kolla för att undvika läsa böcker eller se filmer o.s.v. med kulturkändisar som skrivit på den där listan. Obehagligt och skrämmande. Så förfärligt komplicerat och konstigt allt blivit.


4 kommentarer:

 1. Regnmannen gillade jag, trots det lite sorgliga inslaget

  SvaraRadera
 2. "roliga" böcker är inte min starkaste gren. Regnmannen tyckte jag enbart var tråkig. gillar Jonas Karlsson jättemycket som skådespelare, men inte som författare. de andra titlarna har jag inte läst

  SvaraRadera
 3. Balderssons böcker var roliga. Inte minst på grund av den knarrige adjunkten, som är berättaren.

  SvaraRadera
 4. Jan Bylund har jag sett som standupkomiker men ej läst någon bok

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!