Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.
Kommer nu att fuska lite och hämtar smakbit ur en bok som lästes ut redan i fredags, d.v.s. Prepping - Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta av Anna-Maria Stawreberg. Yulekatten markerade sidan 82-83, varifrån jag citerar ett stycke krisberedskap (en sorts beredskap som ju varit en självklarhet i alla tider) under rubriken "Börja lagra mat":
"Numera lever vi i det så kallade »on demand-samhället«. Vi låter impulserna styra, vi förutsätter att allt går att lösa i alla situationer och har slutat planera. Men det räcker att det blir snöoväder under några dagar så gapar kvartersbutikens hyllor tomma. I en undersökning som Civilförsvarsförbundet gjorde för några år sedan visade det sig att var sjätte barnfamilj i våra storstäder inte har tillräckligt med mat hemma för att klara sig mer än en eller två dagar. Det är både dumt och onödigt. Att köpa en konserv eller ett par extra paket pasta varje gång du handlar blir varken dyrare eller jobbigare. Det är små åtgärder som knappt kräver någon extra ansträngning.
Visst, det kanske inte blir några kulinariska trerättersmiddagar av det du har samlat på dig, men du håller dig mätt och humöret uppe. Det finns nämligen mängder av matvaror som håller i flera år, egentligen är det bara att börja titta på hållbarhetsdatumet när du är i affären. Kolla också så att maten håller i rumstemperatur och att den inte kräver för lång tillagningstid, eftersom du förmodligen inte har stor tillgång till bränsle.
Rent generellt kan man säga att torrvaror och konserver är bättre att lagra än frysvaror, eftersom risken för långvariga strömavbrott ökar vid samhällskriser. Se också till att den lagrade maten går att laga utan vatten, eftersom vatten riskerar att bli en bristvara."
Mer info om bok och författare finns att läsa på förlaget Norstedts.
Andras smakbitar hittas idag här
Jag vågar inte läsa den typen av böcker, känner att jag med lätt het skulle kunna bli en riktig prepper. Och jodå, visst finns det konserver och torrvaror här :)
SvaraRaderaBeror på vad man menar med "riktig" prepper.
Raderamin faster, som snart fyller 90 år, hade två matkällare i höghuset, fylla. Skafferiet och kylskåpet fyllt, hon levde ensam i den lilla lägenheten. Hon hamstrade, köpte tre limpor när det var extrapris. Hon åt nog aldrig något färskt för det gamla skulle ätas upp först... När vi kom och hälsade på, kunde vi inte längre säga det i förväg, för då köpte hon massa mat.... som hon fick äta upp, när vi hade åkt. Hon hade upplevt kriget... hon slutade aldrig att hamstra, bor på hem nu.
SvaraRaderaJag kommer aldrig att hamstra.... våra fyra barn har flyttat hemifrån, maken och jag äter inte så mycket... äter upp allt, slänger ingen mat.
(några ekonomer har räknat ut att småhandla är billigare än storhandla; då äter man upp allt och slänger inget)
RaderaDet handlar inte om att hamstra mat för att låta den bli gammal för att sen slänga, det handlar om att ha ett lager som man hela tiden roterar, d.v.s. man använder vartefter och fyller på nyinköp i "lagret", inget blir då gammalt. Har bara sådant som används i vanliga fall, frysvaror ja (en fylld frys minskar energiåtgång), men i huvudsak sådant som kan förvaras i rumstemperatur d.v.s. konserver/tetror (t.ex. tetror med kokosmjölk och kokosgrädde, krossade tomater, tonfisk, makrill, krabba, musslor, olivolja, rödbetsjuice), torrvaror (t.ex. mandelmjöl, kokosmjöl, nötter, soltorkade tomater, torkade aprikoser, kakao, kaffe, te, salt) och så en dunk dricksvatten förstås... eller ja, så ser det i varje fall ut hos mig. Vill bara ge sådana exempel för att betona att inte alla matvaror man använder i vardagen är färskvaror. Själv slänger jag aldrig mat, har aldrig gjort, småhandlar inte varje dag - för egen del skulle jag inte ha råd att göra så i min nuvarande livssituation (helt sjukskriven och nekad sjukpenning från Försäkringskassan), oavsett vad några ekonomer "räknat ut". ;)
RaderaDet där tänkandet kunde vår faster inte ändra på, Finland hade mycket tuffare under kriget
Radera(vi har den typen av mat i skafferiet, men inte mycket, för även sånt blir gammalt...)
Ja det var verkligen tuffa tider för Finland. Man kan egentligen inte helt sätta sig in i hur illa det var.
RaderaEtt sätt att hålla koll på att inget skall bli gammalt (vilket ju säkert är en svårare uppgift i ett större hushåll) borde kunna vara att åstadkomma en förteckning som man hela tiden håller uppdaterad.
En anledning (förutom att man är upplärd så från början) till varför jag själv alltid varit en sån som aldrig någonsin kastar mat hemma, och därmed såklart aldrig låter något bli för gammalt, har nog varit att man skulle göra så mycket sådant i arbetslivet, massor av mat kastas inom kök/vården/omsorgen, helt bedrövligt resursslöseri...
Låter som en intressant bok, lite i tiden sas. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaHelt sant en bok som kommer rätt i tiden. Orostider, på många sätt. Krisberedskap kan åtminstone en aning dämpa den där oron.
RaderaDet er nok riktig at folk før hadde lager med mat de kunne klare seg med i en krise. I Norge har vi en liste over ting alle bør ha hjemme, men jeg må innrømme at jeg ikke følger den.
SvaraRaderaLitt fordi jeg ikke er så redd for fremtiden og litt fordi vi ikke har plass :-)
Håper du har en riktig fin sommersøndag!
Ja, man får ju sen på detaljnivå anpassa sådana listor utefter olika förutsättningar och behov förstås. För egen del oroar jag mig för framtiden såsom det är idag. Tror tyvärr vi kommer att få det mycket svårare att leva framöver, hoppas ha fel naturligtvis. Bor också på liten yta, men det går ju oftast att skapa plats för sådant som är viktigt även om det är på det viset.
RaderaTack för smakbiten. Intressant ämne.
SvaraRaderaBra att det finns intresse för det, behövs.
RaderaJag växte upp med mormor och mor i Finland, bägge hade upplevt krig. Att spara och att ha i reserv var en självklarhet. Jag har skafferiet fyllt, dock inte för att ha ifall att...utan bara för att jag lätt handlar på mig, framför allt nya produkter som jag gillar att prova. För många är nog denna bok en viktig väckarklocka! Många turister som kommer hit undrar hur vi klarar oss utan all den service de är vana vid i storstan! Tack för smakbit
SvaraRaderaFinländare, och personer med finska rötter, har nog ett mycket bättre risktänkande p.g.a. sin historia, och de flesta tycker nog dessutom att många svenskar är naiva när det gäller sånt här. Den där kunskapen om varför vi inte skall stå helt utan förnödenheter (utifall att) tycks dessutom ha fallit bort, ganska synd då det numera är ett ansvar som flyttats över från samhälle till individ. De beredskapslager som fanns över hela landet fram till mitten av 1990-talet såldes ut när Sverige blev medlem i EU. Så visst, en sån här bok kan säkert vara en viktig väckarklocka för många som inte tagit till sig budskapet i MSB:s trycksak ("Om krisen eller kriget kommer") som skickades till alla invånare för ett år sedan. Uppenbarligen har man ett helt annat tänk på landsbygden än i storstäderna, det har du också helt rätt i.
RaderaNågot som alltid har varit självklart att göra men som helt plötsligt inte görs längre. Och ändå tror jag vi är mer sårbara idag. En riktigt bra och nyttig bok verkar det som. Kanske en bok som varje hushåll skulle äga? Förutom att hamstra mat så ska jag försöka få ihop en första hjälpen-låda också. Tack för en väldigt nyttig smakbit! Trevlig söndag!
SvaraRaderaVisst är vi mer sårbara, finns säkert många hot de flesta av oss inte känner till dessutom (tack och lov för det kanske). MSB:s broschyr som skickades till alla för ett år sedan ger också bra information kring krisberedskap, där finns listor över vad som behövs för hemberedskap på olika sätt, inte bara vad gäller mat och vatten. Det här är verkligen något vi bör få upp fokus kring, våga "prata" om. Så bra att du har tagit tanken ett steg mot handling! :)
Raderatack för smakebiten! min syster talar mycket om detta. jag ska reservera på biblioteket
SvaraRaderaKanonbra! Bra att våga samtala om.
RaderaVerkar som intressant läsning.
SvaraRaderaBoken fick toppbetyg av mig, säger väl en hel del. ;)
RaderaJorå, ris, pasta, linser, bönor och gryn finns alltid hemma, och vedspis har jag :) Skulle vara rätt kul att läsa den där.
SvaraRaderaSåna basvaror med lång hållbarhet är en bra buffert. Borde nog snart vara dags att anskaffa ett vedlass inför kommande vinter tror jag...
RaderaOch visst, faktiskt, boken var kul att läsa, lättläst och inte alls tung. Bra kunskap, flera listor och intervjuer med olika sorters "preppare" och andra som sysslar med krisberedskap eller har angränsande specialkunskaper.
Det som vi verkligen saknar hemma då det gäller krisberedskap är en vedspis. Attans så fort det blev kallt en gång när strömmen var borta i några dygn i december. Vi fick flytta till föräldrarna som har det rustat med vedspisar. Det vore nog den viktigaste förberedelsen hos oss att skaffa vedspis.
SvaraRaderaSkaffa vedspis! Bra både för värme och kokmöjligheter vid strömlöst på vintern. Blir ekonomiskt också om man eldar på rätt sätt.
RaderaVi borde alla tänka på hur förberedda vi är inför en kris. Hur ska vi få värme om vi inte har el till exempel?
SvaraRaderaFinns tips i boken. Mycket fallerar när elen försvinner.
RaderaI och med att vi bor ute "på vischan" och hörde av grannarna att de blivit insnöade vissa vintrar så ser vi alltid till att ha ett "förråd" av livsmedel hemma så att vi klarar oss ett tag. Utöver det så har maken sett till att vi har allt nödvändigt hemma så att vi kan hålla värmen, laga mat osv ifall att... Även vi har finska föräldrar som vi lärt oss mycket av. Den där boken ska jag nog se till att läsa ändå.
SvaraRaderaJo, de flesta är oftast mer förberedda på landsbygden, och har bättre förutsättningar att klara en längre tids insnöat läge och strömavbrott. Men för de som bor i stad/lägenhet finns åtgärder att göra även vid strömlöst, bra råd och tips finns i boken.
Radera