söndag 1 september 2019

En smakebit på søndag: Kolonin

Den här veckan är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa små textcitat hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Gårdagens soliga fruktpaus kombinerades med spänningslitteratur. Befinner mig för tillfället i den dystopiska sf-thrillern (jackpot för mina preferenser!) Kolonin av Johan Jägnert. Så smakbiten kommer idag därifrån. Sidan 29:

"Med en känsla av förväntan tog han den första klunken på kaffet och smålog för sig själv. Nu skulle han snart få vara med om det största och mest storslagna i mänsklighetens historia. Även om mänskligheten hade gjort enorma tekniska framsteg de senaste femtio åren, så som det enorma rymdhjulet som kretsade runt jorden, månbasen och den fantastiska rymdhissen, så var det inte i närheten av de vetenskapliga och tekniska prestationer samt ekonomiska och mänskliga uppoffringar som krävdes för att etablera en fullskalig kolonisering av Mars. Även om han förstod att det var fånigt kunde han inte låta bli att känna stolthet över att just hans familj blivit en av de utvalda.
   Han gick ut i vardagsrummet, ställde sig vid fönstret, viftade till med handen framför rutan och sakta försvann svärtan i glaset och släppte fram världen där bakom. Solen hade precis gått upp och det låga ljuset skapade långa skuggor från de få träd som fanns på fältet framför huset. Han lät blicken följa vägen som ledde ut från bostadsmodulerna och slingrade sig ut mellan kullarna. Senare idag skulle de alla åka den slingriga vägen fram till rymdhissen och sedan bege sig upp i rymden."


Den framtida koloniseringen av Mars går sen alls inte som planerat. När katastrofen inträffar leder det till en kamp om överlevnad, ett SHTF-scenario på en annan planet kanske man kan säga. Lär nog bli spännande att följa hur gruppsykologi och gruppdynamik kommer att utveckla sig bland de inblandade, hur var och en kommer att hantera situationen. Andy Weirs The Martian - ensam på Mars möter William Goldings Flugorna herre, har romanen beskrivits som. Känns som en lockande kombination tycker jag.


Och fler smakbitar finns idag här


24 kommentarer:

  1. låter som riktigt obehaglig läsning. tack för smakebiten! kände inte till boken

    SvaraRadera
  2. kanske var det bra att solen visade sig vid läsning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert passande en solig dag, som igår och idag. Men vid närmare eftertanke passande läsning för alla väder. ;)

      Radera
  3. En genre som tilltalar även mig, men den här boken har jag missat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna får du då inte missa.

      Radera
  4. Tack för smakbiten. Intressant beskrivning av vilka böcker den liknar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, och det stämmer ju rätt bra det där.

      Radera
  5. Dystopiska sf-thrillere er absolutt blant mine favoritt genre, så denne setter jeg på leselisten. Det er morsomt at de har med romheis. Det er vel en av de mer utopiske tingene NASA har tenkt på :-) Jeg er enig i at det er interessant med "gruppsykologi och gruppdynamik" i dystopier. Mennesket i det ekstreme har alltid fascinert meg.
    Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur människor hanterar extrema situationer är ju en del av det intressanta med dystopier. Och visst, rymdhissen är verkligen utopisk!

      Radera
  6. Den här kände jag inte till, låter spännande. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Släpptes tydligen i början av året.

      Radera
  7. tack för kittlande smakbit, jag föredrar dystopier och sf framför blodiga deckare. Ha en fin söndag, här dundrar Tor allt han orkar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig! Föredrar också sf. Ju mer kriminalitet i samhället ju mindre intresserad tycks jag bli av att läsa kriminalromaner, man får liksom nog av eländet bara genom att läsa nyheterna i dagens läge.

      Radera
  8. Sf och dystopier är inte riktigt min grej. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är helt klart min grej! :)

      Radera
  9. Tack för smakbiten. Låter spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt fängslande läsning.

      Radera
    2. Hmmmmm, lite oväntat blev jag ju väldigt nyfiken på den här boken. Inte min vanliga genre, men man ska inte begränsa sig. Tack!

      Radera
    3. Lyrans Noblesser: Visst drar man sig för att läsa ovana genrer, men ibland kan man ju bli positivt överraskad, och då är man glad att man "vågade".
      Sf, dystopier och psykologiska thrillers är f.ö. inom mitt egna intresseområde, och Kolonin blev en riktig fullpoängare för mig. ;)

      Radera
  10. Ser fram emot att läsa vad du tycker om den när du är klar! :) Låter onekligen lockande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall skriva ihop något nästa vecka (v. 37)! Hursomhelst en toppenbra dystopisk sf-thriller, en riktig bladvändarhistoria. Läs!

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!