lördag 2 mars 2024

Anpassad nyfikenhet i vänsterns taltratt

 


"Någon gång på journalisthögskolan hade vi pratat om att nyfikenhet var den bästa egenskapen hos en journalist, men vissa på SVT verkade bara vara nyfikna så länge det passade deras egen agenda."



Mening ur Där stormen är, Joakim Lamotte. Läste ut den i veckan. Det här är sannolikt också rätt träffsäkert; Lamotte jobbar andra dagen vid Sveriges Radio, en kvinna från redaktionen intill kommer för att hälsa och passar på att slänga in kommentaren:

"På det här stället röstar vi rött, bara så du vet."

Det förstod redan Joakim Lamotte. Alltfler av oss andra kan nog också begripa att det mer eller mindre är på det viset inom hela public service, tv4 och de stora dagstidningarna (ägo Schibsted och Bonnier). En större del av befolkningen måste antagligen börja ställa högre krav på en mer politiskt neutral gammelmedia, undrar om det någonsin går att ändra efter så lång tids marinering i hegemonisk röd röra med flera lager av lögner och mörkläggning. Finns mycket i vår herres hage att fundera över! Btw lär Janne Josefsson ha sagt att han gick på kommunisthögskolan och inte journalisthögskolan (i boken Rädd för sanningen), kanske låg det mer sanning i det än man vill tro, kanske gör det så fortfarande. Lamottes bok är hur som helst riktigt intressant och fängslande, skrämmande men nödvändigt att ta till sig den verklighetsbild han förmedlar, hoppas så många som möjligt läser den!


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


8 kommentarer:

  1. Ack ja. Med nästan femtio års erfarenhet av redaktionellt arbete inom public service kan jag bara sucka över herr Lamotte. Men den här kampanjen är gammal och envis. Och falsk. Mina kollegor, både förr och nu, röstar på alla möjliga partier. Och det är, naturligtvis, bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med all respekt för din långa erfarenhet från "insidan", läs boken ändå, den är som sagt väldigt intressant! Såhär sett ur ett utifrånperspektiv upplever jag att gammelmedia som t.ex. SVT blev mindre politiskt opartiskt efter 2015, ännu mer förstärkt 2021. Varför det blev så vet jag ej, det är ju alltså bara min egna upplevelse, som för övrigt inte alls känns påverkad av någon slags gammal "kampanj".

      Radera
    2. Vet inte hur den boken ska slå sig in bland alla mina olästa ... För något år sedan var f ö tesen att "alla" journalister på SVT och SR röstade på miljöpartiet ... ack ja ... det kunde det partiet förstås ha behövt ...

      Radera
    3. Ja, MP kanske skulle behövt det, men vi behöver inte MP! :D

      Radera
  2. det känns som om en borde läsa Lamottes och Josefssons böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut något fler borde göra. Önskar verkligen att fler journalister kunde vara lite mer som Lamotte och Josefsson.

      Radera
  3. Vet inte riktigt var jag tycker om Lamotte, men det skulle nog vara intressant att läsa Josefssons bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste inte heller riktigt vad jag tyckte om Lamotte innan jag läste boken. En del sådana offentliga personer blir ju utsatta för lögner och många hårda ord (milt uttryckt), bäst då att bilda sin egen uppfattning genom att läsa personens egna version. Han visade sig även vara en oerhört duktig skribent, boken läser man sig igenom som ett rinnande vatten, trots tunga ämnen. Borde finnas fler sådana orädda journalister i dessa tider, men samtidigt förstår jag varför de är så få, hoten som de (och t.o.m. deras närstående) utsätts för är så otroligt skrämmande!

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!