onsdag 28 februari 2024

"Där stormen är", Joakim Lamotte

Där stormen är, Joakim Lamotte. Förlag: Nopolar publishing. Antal sidor: 240. Utgivning: 2023-12-01.


"Ett svidande tidsdokument av Sveriges första ”swishjournalist”. Hans betraktelser, hans nakna berättelse om sig själv, samhällsutvecklingen de senaste 20 åren och den svenska journalistiken. Joakim Lamotte skriver ärligt om sin familj, om mänskliga möten, om hatiska kommentarer, dödshot, misshandel och om att kanske ändå tvingas sluta kämpa och ge upp. Och om hur han samtidigt drivs av den ofrånkomliga viljan att alltid befinna sig Där stormen är. För att berätta om vad som händer.

Joakim Lamottes genuint egna röst är tydlig genom hela boken.  Hans förundran och frustration över vad som utelämnats inom medias bevakning, och vad som drabbar människor nära honom och runt om i Sverige berör på djupet och väcker många frågor och tankar även inför framtiden. Höstens bok och måsteläsning."

 Om författaren:

"Joakim Lamotte, född 1978 och uppvuxen i Lilla Edet norr om Göteborg, är en svensk journalist känd för sitt arbete inom grävande journalistik och samhällsbevakning. Genom sina dokumentära reportage, föreläsningar och direktsändningar har han lyft fram människors berättelser och belyst problem, utsatthet och utanförskap. Hans starka engagemang och mod att ta upp känsliga ämnen har gjort honom mycket uppskattad av många följare, men även till en kontroversiell personlighet inom svensk media och samhällsdebatt, där han har hånats av en rad debattörer och yrkeskollegor. Ändå har han oförtrutet fortsatt att rapportera och sända från platser och orter som sällan besökts av andra journalister.

Lamotte arbetade under nära 13 år för Sveriges radio och Sveriges television, en stor del av denna tid för programmet Uppdrag granskning. Han är utbildad journalist vid Göteborgs universitet. Sedan 2015 har han samlat in till sin lön på egen hand via donationer från följare på sociala medier. Bland annat via Swish.

År 2021 toppade Joakim Lamotte Medieakademiens Maktbarometer för samtliga konton på Facebook i Sverige."


Att se delar av verkligheten som oftast förvanskas eller mörkas av traditionella medier är såklart absolut tvunget då hoten runtom oss växer alltmer. Önskar att fler journalister var som Janne Josefsson (läs även hans bok Rädd för sanningen, som jag för ett år sedan uppmärksammade på bloggen här och här) och Joakim Lamotte som söker sig nära problemen och belyser sådant som merparten av journalister, författare och andra opinionsbildare inte gärna uppmärksammar eller skildrar sanningsenligt. Förr eller senare kan ju konsekvenserna av en samhällsutveckling som som inte tillåts få vara helt synlig drabba oss alla. Bra då att det numera finns alternativa medier som inte undanhåller vissa delar av helheten, så fler förstår vad som är på väg att hända och varför.

För övrigt är det en riktigt skickligt berättad självbiografisk bok som fängslar, från första till sista sidan. Lamottes mod, ärlighet och klarsyn är något vi behöver mer av, även om det är otäckt måste vi se det onda i vitögat för att förstå. Journalister och författare som tagit stora risker för att skildra sanningen och som därefter svartmålats och misstänkliggjorts via direkta lögner borde verkligen få upprättelse, de har fått vänta alltför länge redan.

Boken är mycket läsvärd. Tänk bort allt som sagts om Joakim Lamotte. Många verkar ha tagit till sig en falsk nidbild av denna journalist, och det stämmer verkligen inte alls. Boken ger en intressant och insiktsfull beskrivning av den oroande samhällssituationen under ett par omvälvande decennier, och ger en ökad förståelse för journalisternas utsatta situation i dagens Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!