fredag 19 januari 2024

"I ljusets makt", Leigh Bardugo

I ljusets makt, Leigh Bardugo. Förlag: Gilla Böcker / Lilla Piratförlaget. Översättare: Carina Jansson. Antal sidor: 304 (danskt band) 296 (pocket). Utgivningsdatum: 2015-04-08 (danskt band). Originaltitel: Shadow and Bone (2012). Första delen i Grisha-trilogin.


"Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka - ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.

Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon – inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.

Grisha-trilogin har legat på New York Times Bestseller List och översatts till ett tjugotal språk. Den utspelar sig i en fantsyvärld inspirerad av 1800-talets Tsarryssland. I händelsernas centrum står Alina Starkov, en ung kvinna som slits mellan ljus och mörker i en värld av magi och politik på liv och död. I ljusets makt är den första delen i serien, som sedan följs upp av Stormens öga och Ur askan.

Leigh Bardugo är född i Jerusalem, uppvuxen i Los Angeles och bor i dag i Hollywood. Hon är utbildad vid Yale och har vid sidan om sitt författarskap även arbetat inom journalistik och reklam samt som makeupartist i filmbranschen."


Världsbygget fångar mitt intresse, händelseförloppet, vänskapsbanden och intrigerna likaså. Karaktärerna och sanningen om det förflutna ändrar skepnad under resans gång. Konstant spänning genom samtliga trehundra sidor får mig att läsa mer än tänkt vid varje tillfälle. Plus för den illustrerade kartan på försättsbladen. Författaren lär ha definierat genren som "Tsarpunk", fantasy som hämtar inspiration från det tidiga 1800-talets Ryssland. Har inte läst något liknande specifikt tidigare, roligt med något nytt!

Vill givetvis fortsätta med denna trilogi (bör nämna att den hör till YA, dock av mindre betydelse, passar alla oavsett ålder därutöver). För att få mersmak för fantasy var I ljusets makt ett utmärkt val, en otroligt uppfinningsrik debutroman fylld av mystik och magi!

Även: Veckans mening

Tv-serie (Shadow and Bone, 2021) baserad på boken lär finnas, men tyvärr bara tillgänglig för de med Netflix (kan inte hitta att den finns utgiven som dvd).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!