torsdag 18 januari 2024

"En siciliansk romans", Ann Radcliffe

En siciliansk romans, Ann Radcliffe. Vertigo förlag. Översättare: KG Johansson. Antal sidor: 294. Utgivningsdatum: 2021-01-21.


"I En siciliansk romans (1790) skapade Radcliffe den unika blandningen av skräckens psykologi och poetiska skildringar som skulle göra henne till en av de stora inom den gotiska skräckromantiken.

Den här tidiga romanen utforskar de urgröpta landskapen och de labyrintiska delarna av Siciliens slott för att avslöja de skamliga hemligheterna för dess allsmäktiga aristokrati. Julia och Emilia Mazzini bor avskilt i en gammal herrgård nära Messinasundet. Efter faderns återkomst till ön hemsöks en del av huset av en serie mystiska uppenbarelser. Ursprunget till hemsökelsen upptäcks först efter en hisnande jakt genom drömlika pastorala landskap. När uppenbarelsen äntligen kommer tvingar den hjältinnorna att utmana de enade krafterna för religiös och patriarkalisk auktoritet."


En mycket trevlig och underhållande klassiker!: Vackra formuleringar, lustiga överdrifter, fängslande spänning, sagolikt beskrivna miljöer, livfulla karaktärer (onda såväl som goda), djärva hjältar och hjältinnor.

Händelserikt rakt igenom och allt mynnar ut i en upplösning som helt omintetgör vilseledningen mot en mer övernaturlig förklaring på det mystiskt gåtfulla. Härligheten är sen toppad med ett underbart avslut som skänker fulländad belåtenhet.

Läs och njut!

Även: Gotisk skräckromantik med omåttliga känslor och stor dramatikEn smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!