fredag 12 januari 2024

Bokmärkt: Palme omvärderad?

Bo J Theutenberg, professor och tidigare folkrättssakkunnig vid UD, har tidigare givit ut fem böcker (totalt ca 3.500 sidor) med dagboksanteckningar för tiden 1981-1988 (skall finnas för utlån vid bl.a. Uppsala universitetsbibliotek och Kungliga biblioteket i Stockholm - så fjärrlån är förstås en möjlighet). Dessa böcker (memoarserie Dagbok från UD) utgavs under åren 2012 till 2020, och det handlar alltså om privata dagboksanteckningar kopplade till svensk utrikes- och säkerhetspolitik. P.g.a. volymernas omfattning verkar inte denna värdefulla kunskap om tiden de berör ha nått ut såsom den borde ha gjort, tillgängligheten är väl förstås också en orsak.

Men nu upptäckte jag att en mer sammanfattande bok givits ut 2023, denna skall främst fokusera på Olof Palme och statsministermordet 1986: Palme omvärderad? (den boken skall finnas för utlån på Kungliga biblioteket i Stockholm, samt Umeås och Lunds Universitetsbibliotek, vi kan bara hoppas att den kommer till fler bibliotek i Sverige framöver).


Bo J Theutenberg berättar om sin nya bok


Läs även: PALME OMVÄRDERAD? – Dagbok från UD och mordet på Sveriges statsminister | Theutenberg



Bokbeskrivning:

 

"”Är det dags för någon form av omvärdering av Olof Palme 37 år efter hans död? Hans intensiva socialistiska/socialdemokratiska demagogi skulle balanseras upp av för landet viktiga åtgärder och ställningstaganden inom det militära, strategiska och underrättelsemässiga fältet – som inte många har en aning om eller ens hört talas om – mer än denne författare, som vill ”dra en lans” till Palmes fördel i detta sammanhang”

Den nya boken Palme omvärderad? är uppbyggd på sammanfattade brottstycken ur de ursprungliga fem inbundna originalvolymerna av Dagbok från UD."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!