måndag 22 januari 2024

Dracula, Dea och Dennis

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.


Bokstaven är D:


1. Greve Dracula, i irländska författaren Bram Stokers skräckklassiker, samt ett lass filmer baserade på densamma. Ständigt på hugget med blodad tand. Man kan lägga märke till att grevens utseende beskrivs ingående av Jonathan Harker. Bara själva ansiktet med omgivningar beskrivs som följer (användbart för de som skapar AI-bilder?):

"Hans ansikte var mycket skarpskuret med en rak och tunn örnnäsa och egendomligt välvda näsborrar. Pannan var hög och håret tunt vid tinningarna men kraftigt för övrigt. Ögonbrynen var mycket täta och nästan sammanväxta över näsroten, så yviga att de nära nog lockade sig. Munnen var, såvitt jag kunde se under den tunga mustaschen, bestämd och ganska grym med påfallande spetsiga tänder, vilka sköt fram över läpparna som var ovanligt röda och tydde på en förvånansvärd vitalitet för en man i denna ålder. För övrigt var öronen bleka med extremt spetsiga snibbar. Hakan var bred och kraftig och kinderna fasta men tunna. Det allmänna intrycket var att mannen var ovanligt blek."

2. Journalisten Dea Wilenius i Blodsådd och Ingen kvinnas land av Katerina Janouch. Synd att författaren hamnat i onåd av kulturetablissemanget, hade väldigt gärna velat läsa den där uppföljaren Ingen kvinnas land, fast biblioteket verkar inte vilja ta in den.

3. Dennis (orig. Dennis the Menace), en amerikansk tecknad serie om en påhittig liten grabb som kanske inte så många kommer ihåg längre? Nåja, jag minns i varje fall den där serien, då den hette just Dennis (innan dess på 50-talet lär seriefiguren ha kallats Lill-Knas, Bosse Bus eller Kristian Tyrann). Filmer har även gjorts, både tecknat och spelfilm.



3 kommentarer:

  1. Dracula, så klart! tänkte inte påp honom. Dea är en okänd storhet, men Dennis känns välbekant. men det var länge sedan

    SvaraRadera
  2. Dennis var längesen jag läste.

    SvaraRadera
  3. Men hjälp jag älskade Dennis men kom inte på det.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!