torsdag 18 april 2024

"Belägringen", Leif Selander

Belägringen, Leif Selander. Lava förlag. Antal sidor: 381. Utgivningsdatum: 2024-03-19.

Recensionsexemplar


"Efter sin insats i det blodiga slaget mot piraterna i Efesos, förväntar sig Harald att få hela äran för segern och gripandet av Dalassenos, den tidigare guvernören i öst. Det politiska spelet i huvudstaden tvingar dock honom att ta ett steg tillbaka.

Trots att nordmännen bevisat sig gör gamla regler i Konstantinopel att de måste delas upp i två grupper. Halldors vistelse, med sina män, i den övergivna förläggningen i Sestos visar sig bli svårare än han och Harald räknat med.

I Antiokia gror missnöjet över att deras hertig och guvernör blivit arresterad. Kejsarens utnämning av ny guvernör gör att bägaren rinner över. Riket hotas av splittring. Harald och hans män blir sända mot öst för att lugna situationen. Ett uppdrag som visar sig bli deras svåraste hittills i det Romerska riket.

Harald har nu bestämt sig för att ingen ska kunna ta åt sig äran för vad han själv har åstadkommit.

En man kommer dock korsa Haralds väg och störa hans planer.

BELÄGRINGEN är del tre i DEN HÅRDA VÄGEN om Harald Sigurdsson. En spännande serie om en tid när nordmän lämnade sina hembygder för att söka lyckan i Miklagård. En mycket farlig färd, men väl värd om man lyckades återvända helskinnad."


I den här tredje delen av bokserien om Harald Sigurdsson (Harald Hårdråde) fortsätter historien kronologiskt där föregående bok Havets erövrare avslutade, d.v.s. efter en blodig strid. Men något fredligt lugn blir det fortsättningsvis inte för nordmännen heller denna gång. Politiska oroligheter blossar upp i Antiokia och uppdraget de får i romarrikets tjänst sätter återigen deras liv på spel.

Äventyr och historia i utmärkt fiktiv framställning. Spännande, välskrivet, intressanta karaktärer (islänningen Halldor kommer den här gången att spela en viktig roll), trovärdigt levande miljöbeskrivningar och mycket action mellan varven. Vad kan man mer begära av en historisk äventyrsberättelse?

Att en fördjupad kunskap finns hos författaren om tid, plats och personer kan nog vem som helst inse. Konflikten mellan den romerske generalen Maniakes och Harald skulle jag nog vilja veta mer om. Maniakes var den som delvis återtog Sicilien från araberna, detta med hjälp av just Väringagardet (som alltså anfördes av den framstående ledargestalten och krigaren Harald Sigurdsson). Inte utan att man får lust att grotta ner sig i de gamla isländska sagorna och krönikorna även efter att ha läst Belägringen.

Så ska ni satsa på ett historiskt äventyr under vikingatid bör ni definitivt ta en närmare titt på Selanders böcker (även bokserien Väringasagan och den fristående berättelsen Fejden rekommenderar jag såklart).

Ett smakprov ur Belägringen finns här: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!