lördag 11 december 2021

"Fejden" av Leif Selander

Fejden av Leif Selander. Förlag: Bookea. Utgivningsår: 2021.

Recensionsexemplar.


"Mörka moln tornar upp sig ovan Tidö gård när den unge gårdsherren Ravn hittar sin fars döda kropp efter ett fall. Omständigheterna får honom att misstänka falskspel. Vissa detaljer pekar på mord och då finns det bara en person som kan vara skyldig till dådet.

Ravn måste därefter riskera allt för att gården ska fortsätta vara kvar i hans ägo samtidigt som han måste hantera faderns död. Det blir en period fylld av motgångar, strider och offer, men även glädje och hopp. Till hans hjälp kommer människor han aldrig hade väntat sig.

Fejden är en historisk roman om lojalitet, familjeband och äventyr, där platser och namn är hämtade från trakten runt Eskilstuna. Fejden är en fristående berättelse som utspelar sig femton år efter Väringasagan."


Väringasagan, som nämns ovan, är en vikingatrilogi skriven av samma författare som till denna fristående berättelse. Trilogin består av: Svekens tid (2016), Fruktans tid (2017), Föreningens tid (2018). Man behöver inte ha läst Väringasagan innan Fejden, men gå inte miste om den läsupplevelsen heller. Spännande historiska romaner är en toppenbra inkörsport för att skapa intresse för tider som varit.

Handling i korthet: 996 e.Kr. vid Tidö gård, Eskilstuna. Ravn finner sin far död efter något som först antas vara en olycka. Men misstanken växer om att det istället skulle handla om ett begånget mord, ett illdåd som bara en person kan tänkas ligga bakom. Ravns ungdom gör att han kan komma att mista ägorätten till faderns gård. Motgångarna hopar sig, men Ravn visar sig inte stå ensam, många sluter upp till hans hjälp.

Fejden är ett spännande äventyr med stämningsmättade och inlevelsefullt beskrivna miljöer, väl uppbyggda karaktärer och intriger, hjältemod, kamratskap, starka familjeband och sammanhållning. Fängslande från början till slut. Till och med de beskrivna stridsscenerna görs intressanta, brukar inte fånga mitt intresse i vanliga fall så värst. Uttrycksfullt och mustigt berättat, precis såsom man vill att en riktigt bra historisk roman av den här sorten skall vara. Dessutom var det ju trevligt att få återse bekantingar från Väringasagan (Ylva och Grim). Tyckte blot och gillen fick ta lite väl mycket plats i handlingen, men nu när folks "julgillen" såhär över tusen år senare är i stundande kanske det passar riktigt bra att läsa om?

Hursomhelst så är Fejden en berättelse jag varmt rekommenderar. Mycket spännande och välskriven historisk roman.

Smakprov


2 kommentarer:

  1. Jag bockar och bugar <3

    SvaraRadera
  2. Ska kolla upp den. Kanske kan vara något för den historietokiga sonen.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!