måndag 27 mars 2023

"Havets erövrare", Leif Selander

Havets erövrare, Leif Selander. Lava Förlag. Antal sidor: 371. Utgivningsdatum: 2023-03-15.

Recensionsexemplar

 

"Harald Sigurdsson tar sig ner längs floden Dnjepr mot Konstantinopel tillsammans med sitt manskap och bästa vännen Atle. Målet är att ansluta sig till Väringagardet, men det visar sig inte vara så lätt som de trott. Såväl petjeneger som pirater står i deras väg.

I Konstantinopel är den nya kejsarens position svag och matbrist hotar riket. Haralds rykte och en oväntad kontakt ger honom en möjlighet att visa vad han går för. I en tid fylld av palatsintriger, otrohet och giftmord är dock utmaningarna många.

"Havets erövrare" är den andra delen i serien "Den hårda vägen", en verklighetsbaserad berättelse om Harald Sigurdssons spännande livsöde."Spännande uppföljare om Harald Sigurdssons vidare liv och äventyr. Många delar som lockar att ta reda på mer om historisk bakgrund, t.ex. petjenegerna (som nämns i beskrivningen ovan). Måste bara i detta sammanhang få dela med mig av vad jag nyligen läste i Volodymyr Zelenskyjs Ett budskap från Ukraina; från ett påsktal i Kyjiv den 24 april 2022, som inleder:

"Idag firar vi en stor helg, och jag befinner mig på en storslagen plats: Sofiakyrkan. Denna katedral uppfördes för ett tusen år sedan på precis den plats där Kyjivrus besegrade petjenegerna. Den har aldrig blivit raserad, varken under den mongoliska horden eller den nazistiska ockupationen. Den har stått emot allt." ... 

Petjeneger var ett turkiskt nomadfolk från Volga och Ural. Efter ständiga krig med sina grannar så besegrades de av furst Jaroslav I av Kyjiv, fast det tog ju inte riktigt slut där. Kyjivrus (Rurikdynastin) var för övrigt ett medeltida rike med Kyjiv som huvudstad. Nåja, det finns en hel del man kan gå in på, hur mycket eller lite man än vill, och det ena leder vidare till något annat. Inte meningen att jag ska bli långrandig, men vill på det här viset belysa att även Havets erövrare är den typen av berättelse som väcker intresset att gå upptäcktsfärd på historiens alla vindlande vägar, mer eller mindre kända - något jag verkligen uppskattar med historiska romaner!

Miljöer, stämningar, karaktärsutveckling - allt mycket välskrivet och trovärdigt. Lagom korta kapitel, ur olika karaktärers perspektiv, gör boken lätt att läsa. Verklig dokumenterad historia går ihop sömlöst med det fiktiva på ett sätt som gör det hela riktigt underhållande.

Den som gillar historiska romaner ska naturligtvis inte missa den verklighetsbaserade serien "Den hårda vägen".

Ett smakprov ur boken finns här: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!