Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Har ni några tips på julböcker?"
Då gör jag ett litet sånt här collage igen:
+ en novell kanske?: Tomten på Töreby av Selma Lagerlöf
Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Har ni några tips på julböcker?"
Då gör jag ett litet sånt här collage igen:
+ en novell kanske?: Tomten på Töreby av Selma Lagerlöf
Men in Black Trilogy. USA. Men in Black; 1997, Men in black II; 2002, Men in black III; 2012.
Kategori: Science fiction, action, äventyr, komedi.
Beskrivning:
"Agent Jay och agent Kay sätter in alla krafter mot några ruskiga rymdskurkar i den mest framgångsrika sci-fi komedin i galaxen. De hamnar mitt i en livsfarlig uppgörelse med en intergalaktisk terrorist som har anlänt till jorden för att lönnmörda två ambassadörer från motstridiga galaxer."
Filmernas längd sammanlagt: 4 tim. 39 min.
Åldersgräns: 11 år.
Men in Black (MIB) bygger inte bara på en konspirationsteori från 50- och 60-talet, utan även på böcker av serieförfattaren Lowell Cunningham.
"Emedan en stor del av världen väntar och tittar mot himlen efter tecken på utomjordiska civilisationer, finns det en utvald grupp människor som känner till sanningen. Utomjordiska varelser är här – nu – vandrande bland oss i mänsklig form. Männen är medlemmar i en byrå som ägnar sig åt att spåra och övervaka dessa utomjordingar - en topphemlig organisation som bara är känd som "Men in Black". James Edwards är en ihärdig, gatsmart NYPD-polis som rekryteras av agent Kay från Men in Black. Han kommer att kliva in i en värld där hans identitet raderas, där ingenting är vad det verkar på ytan. Hans första fall kommer att hota göra jorden till slagfält för två krigande raser, göra slut på mänsklighetens styre i en brinnande apokalyps."
Förutom filmens uppföljare II och III (som ingår i den här trilogin) så ska det finnas en fristående avknoppning: Men in Black: International. Mer om den sen. Första filmen var bäst, och så brukar det ju ofta vara, även om nummer två hade roliga dialoger och nummer tre hade en spännande tidsresa plus fint avslut. Hursomhelst en rätt så underhållande trilogi, och Will Smith är ju en av mina favoritskådespelare, bra som vanligt.
Min morfar hade en butik, Lina Arvidsson
Maigret vid gränsen, Georges Simenon
Maigret och sheriffen, Georges Simenon
Från terrorns frontlinjer, Magnus Ranstorp
USA-politiken från A till Z, Karin Henriksson
Ukraïna i historien : Från äldsta tid till 2023, Peter Johnsson
Magi – Den stora boken, Peter Bergting
"With a time machine, we can't lose!" ...
... "As long as no one else gets to use it!". Och ja, det är just det, inte sant? Meningen med ett tillägg av eftertanke står att läsa i The Time Idiot av A. R. Yngve. En rolig bok (av den mer knasiga sorten) som f.ö. i min mening även borde finnas på svenska.
(Så var det vinter igen då, snöbyarna kommer och går. Tydligen mysigast att sitta inne och titta på fåglarna därute. Kattfröken börjar bli alltmer bekväm med åren.)
Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.
Christmas with the Kranks (svensk filmtitel: Julfritt). Amerikansk film från 2004.
Kategori: Komedi.
Beskrivning:
"Luther Krank bestämmer sig för att hoppa över julen och julkommersen och istället åka på semester tillsammans med hustrun Nora."
Filmens längd: 1 tim. 34 min.
Åldersgräns: 7 år.
Filmen är baserad på romanen Skipping Christmas (sv. titel samma som filmen: Julfritt) av John Grisham.
"Tänk dig ett år utan jul. Att inte behöva trängas i varuhusen, gå på julfester, äta en massa fet mat, få julklappar som man inte vill ha. Allt det där är just vad Luther och Nora Krank vill slippa när de bestämmer sig för att, för en gångs skull, strunta i att fira jul. De kommer inte att bjuda in grannarna på det traditionella julkalaset, de kommer att vara de enda på hela gatan som inte kommer att ha några juldekorationer eller någon julgran. När det väl blir jul ska de ha gett sig iväg på en härlig kryssning i Karibien.
Men att strunta i julen är inte fullt så enkelt som de tror, de upptäcker snart att det kan få vådliga konsekvenser.
Julfritt är en dråplig skildring av det kaos och den hysteri som blivit en del av jultraditionen. En klassisk saga för vår egen tid."
Antagligen anser många att denna julfilm kan räknas till klassikerna. Har sett den förut, men hade inget bestämt minne av vad jag tyckte om den. Kan konstatera att det borde ha räckt att se den en gång. Så roligt var det inte. Inte så värst lyckat när man inte ens ler eller småskrattar en endaste gång, då det ju ändå handlar om något som skall uppfattas som komiskt. Tankarna vandrar iväg åt tråkigheter både två och tre gånger då intresset sviktar, inget bra betyg det heller. Nåväl, boken har jag inte läst, kanske är den roligare. Filmen kändes tillgjord och krystad. Det är mycket jag inte begriper: Varför är det så viktigt att en stor frigolitsnögubbe ska upp på taket? Hur kan någon som är svårt sjuk i cancer vilja/orka resa iväg på en kryssningsresa? Etc, etc. Kanske Christmas with the Kranks är för "modern" för mig, brukar gilla sådant från 80- och 90-talet bättre när det gäller den här sortens filmer. Men lite julstämning lyckas den ändå förmedla, där har vi ändå ett plus från mig. Se om den fler gånger kommer jag dock inte att göra. Om filmen är familjevänlig kan jag inte avgöra.
Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Om du kunde träffa en författare, död eller levande, och ställa denne en enda fråga, vem skulle författaren vara och vad skulle du fråga?"
Nostradamus, hur ska vi egentligen tolka dina profetior, de som du aldrig förklarade? Hade vi haft en tidsmaskin kunde vi ha skickat information bakåt i tiden om sådant i världen vi vill rätta till som gått snett, ändra det liksom? Möjligtvis kommer vi då att tappa intresse för din Les Prophéties de Michel de Nostredame, hypotetiskt; skulle det i sådana fall vara något du inte kunde förutse? Är det respektlöst att fråga en sån fråga?
National Lampoon's Christmas Vacation (svensk filmtitel: Ett päron till farsa firar jul). Amerikansk film från 1989.
Kategori: Komedi.
Beskrivning:
"Längtar ni efter en härlig, hemtrevlig gammaldags jul med hela familjen samlad? Det gör Clark Griswold också, men det blir inte riktigt som han hade tänkt sig... Tak med över 25.000 lampoor, en kalkon som exploderar vid matbordet och polisens utryckningsteam som belägrar huset är bara en del av allt som går galet. När sedan kusinen från landet dyker upp med familj och husvagn är julefriden ett minne blott. Det här är den tredje filmen om den snälle, men otursförföljde pappan spelad av härligt galne Chevy Chase."
Filmens längd: 1 tim. 33 min.
Åldersgräns: 7 år.
Familjefadern Clark Griswold älskar amerikanska jultraditioner och startar med att klä in familjens hus med en bländande mängd elektriska ljusslingor. Inte ens detta går problemfritt, och ännu mer problem är att vänta. Förutom de inbjudna kommer även helt oväntade släktingar till julfirandet, ett firande som blir allt annat än så perfekt som Clark hade tänkt sig. Precis allt det uppskruvade och omåttliga går alldeles fruktansvärt överstyr och fel. I mitt tycke är det här den bästa julkomedifilmen (av dem jag sett), rätt så familjevänlig kan jag nog också tänka att den är. Man kan absolut se den flera gånger utan att tröttna. Christmas Vacation är den tredje delen i National Lampoons filmserie Vacation (inte så förtjust i de svenska filmtitlarna). Filmen är baserad på John Hughes novell Christmas '59, publicerad 1980 i något som alltså skall ha varit en amerikansk humortidning kallad National Lampoon.
Uppmärksammade ännu en ny bok med ett för tiden angeläget ämne (hade publiceringsdatum den 15 september i år):
Klanerna : den systemhotande brottsligheten av Jan Persson & Johannes Wahlström.
"På tjugo år har Sverige gått från botten till toppen på EU:s lista över dödligt våld. På tio år har antalet skjutningar i landet tredubblats. Men våldet är bara toppen på ett isberg, under ytan tränger den organiserade brottsligheten allt längre in i själva samhällskroppen.
Det här är berättelsen om det som händer bakom rubrikerna. Om bankinfiltration och korruption, om bedrägerier och utpressning. Och om en organisationsform som visat sig vara extremt livskraftig i den kriminella miljön: klanen.
Klanerna ger en skrämmande bakgrund till de utmaningar samhället nu möter, och ställer oss alla inför frågan: Kan den systemhotande brottsligheten växa sig stark nog för att göra anspråk på själva systemet?"
"Jan Persson är säkerhetsexpert och har länge arbetat som säkerhetschef inom näringslivet. Han har en bakgrund som polis och har jobbat nära ett decennium för Säpo.
Johannes Wahlström är granskande journalist, statsvetare och antropolog. Han har bland annat tilldelats Stora journalistpriset och Guldspaden för sitt arbete."
En bok man önskar att biblioteket införskaffade, vill verkligen läsa den!
Och efter att nu f.ö. kommit igenom två tredjedelar av Magnus Ranstorps Från terrorns frontlinjer (samma förlag, Mondial), hoppas jag innerligt att så många politiker och övriga beslutsfattare som möjligt läser hans bok, och såklart även alla andra vuxna läskunniga individer. En måste-läsning för vår tid helt enkelt.
Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.
Veckans bokstav är X... trodde jag. Men eftersom det här inlägget var ett färdigskrivet utkast, så upptäcktes det nu (när Mia publicerade måndagens utmaning) att det även inbegrep bokstäverna Y och Z. Hade dock ingen lust att ta bort några av X-en nedan, så kompletterade lite raskt med två bokstäver till. Ger bokstäverna lika mycket uppmärksamhet, med tanke på bokstavliga rättigheter och alla bokstävers lika värde.😁
Författarnamn: Xavier Dorison; Fröken Bengalore. Författare till bokserien Djurslottet.
Titel: X-Files: I Want to Believe, Max Allan Collins.
På bokomslag: Xena; Xena: All I Need to Know I Learned from the Warrior Princess, Josepha Sherman.
"In a time of ancient gods,warlords and kings,a Land in turmoilcried out for a hero.She was XENA,a mighty princessforged in the heat of battle."
"I en tid av forntida gudar,krigsherrar och kungar,ett land i kaosropade efter en hjälte.Hon var XENA,en mäktig prinsessasmidd i stridens hetta."
Minns ni tv-serien från 1995, som var en uppföljare till äventyrsserien Hercules? Xena – Krigarprinsessan, damen med de snabba reflexerna.
Xenas återförening med Herkules:
Y:
Författarnamn: Yngve, A. R.. Författare till bokserien Darc Ages, med mera.
Titel: Yoga en kvart om dagen, Ulrica Norberg.
På bokomslag: Yxor; Är du förberedd? : en handbok för krisen, Lena och Lars Wilderäng.
Z:
Författarnamn: Zafón, Carlos Ruiz. Författare till bokserien De bortglömda böckernas gravkammare.
Titel: Zonen vi ärvde, författarkollektivet Fruktan.
På bokomslag: Zombie; Mytiska väsen - Zombier, Bradley Cole.
65 (2023). Amerikansk film.
Kategori: Science fiction, action, äventyr.
Beskrivning:
"Efter en kraschlandning på en okänd planet upptäcker piloten Mills att han är strandsatt på jorden för 65 miljoner år sedan. Med bara en chans till räddning måste Mills och den enda andra överlevande, Koa, ta sig igenom okänd terräng full av farliga förhistoriska varelser i en kamp för att överleva."
Filmens längd: 1 tim. 28 min.
Åldersgräns: 12 år.
Astronauten Mills kraschlandar på jorden, för 65 miljoner år sedan. Överlever gör endast han och en flicka som är passagerare. Vidare överlevnad på jorden visar sig bli ännu en utmaning på denna märkliga planet med alla skrämmande livsformer, och till sist ett oundviklig slut för dessa. Flickan Koa talar i filmen ett fiktivt utomjordiskt språk, för den som nu undrar och eventuellt kan bli brydd över detta. Kort och gott en äventyrlig film som jag tror kan lyckas fängsla och ge verklighetsflykt även för den mest okoncentrerade, inte helt ovanligt att bli distraherad av störande oro i den tid vi nu befinner oss i tyvärr. En film att rekommendera alltså.
"Houdin själv sade att en magiker är en skådespelare som spelar magiker."
En meningen att fundera på denna kylslagna lördag är från Magi – Den stora boken, av fantasytecknaren Peter Bergting. Illustrationerna är halva nöjet... eller ja, mer än halva nöjet egentligen, otroligt fina!
Magiskt tänkande och skådespeleri, sånt som politiker praktiserar emellanåt.
Vill man verkligen ersätta sanning och vetenskap med tro på magi och lögn när det magiska tänkandet inte funkar? Ska verkligen ett skådespelat drama oemotsagt få kallas för att vara sant autentiskt och dokumentärt? Är det inte lite mörkt medeltida ändå? Magi gör sig väl bäst som en slags fantasifull underhållning, och strax i form av "julmagi"?🎄
Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.
SVJ - Stora vänliga jätten (originaltitel: The BFG). Amerikansk film från 2016.
Kategori: Fantasy, äventyr, familjefilm.
Beskrivning:
"SVJ - Stora vänliga jätten är den spännande berättelsen den unga flickan Sophie från London och den mystiske Jätten som trots sitt skrämmande utseende visar sig vara en vänlig själ som introducerar henne för de underverk och faror som lurar i Jättarnas land.Filmen är baserad på Roald Dahls älskade roman The BFG (Big Friendly Giant) publicerades 1982 och har förtrollande läsare i alla åldrar sedan dess. Dahls böcker innefattar även Kalle och chokladfabriken, James och jättepersikan.Regissör för filmen är älskade Steven Spielberg som tidigare regisserat bland annat E.T.. Skådespelare: Mark Rylance (Bridge of Spies), Bill Hader (Insidan Ut, Superbad) och Rebecca Hall (The Town, Iron Man 3)"
Filmens längd: 1 tim. 57 min.
Åldersgräns: 7 år.
Magi! Otroligt charmig och äventyrlig familjefilm med massor av specialeffekter, ljuvlig sense of wonder och Roald Dahls alldeles speciella kvicka humor. Gemytligt, visuellt fantastiskt och utmärkta skådespelarinsatser. Med Steven Spielberg som regissör för en sådan här film blir det såklart toppenbra. En perfekt må bra-film helt enkelt, se den!
Film är baserad på romanen SVJ av Roald Dahl:
"En natt blir den lilla flickan Sophie bortförd från barnhemmet av en jätte. I början är hon jätterädd att han ska äta upp henne. Men som tur är visar det sig att just den här jätten inte äter barn. Han kallas SVJ, Stora vänliga jätten, och han är den enda hyggliga jätten i hela Jättelandet. I stället för att glufsa i sig ungar ägnar sig SVJ åt att fånga drömmar och se till att de hamnar hos människorna på natten. Tillsammans gör Sofie och jätten upp en plan. De ska få alla de andra jättarna de som är hemska på riktigt att sluta äta upp barn."
Askeladden - I Dovregubbens hall (2017). Norsk film (språk: norska och danska).
Kategori: Fantasy, äventyr.
Beskrivning:
"Vi befinner oss i Norge en gång för länge, länge sedan. Den fattige bondpojken Espen Askeladd och hans två bröder ger sig ut på en farofylld färd för att rädda kungens dotter och familjegården."
Filmens längd: 1 tim. 37 min.
Åldersgräns: 12 år.
"Släpper du någonsin böcker som du inte tycker om att läsa eller kämpar du igenom dem?"
Absolut, det gör jag, ofta, släpper alltså. Dumt att lägga tid på något som känns meningslöst att läsa. Och med det vill jag ha sagt att det som just jag uppfattar som meningslöst kan vara meningsfullt för någon annan. Lånar de flesta böcker, så det känns inte bortkastat att "släppa" böcker efter bara något kapitel eller så, eller bara läsa vissa delar som jag uppfattar som intressanta (gäller väl främst non-fiction). Vissa böcker kan vara värda att kämpa sig igenom, t.ex. om det handlar om något jag verkligen vill försöka förstå eller få en insikt om.
Bör väl kanske tillägga att ovanstående inte gäller recensionsexemplar, sådana läser jag alltid, från pärm till pärm, oavsett vad jag tycker. På senare tid har jag bara tackat ja till "säkra kort", oftast handlar det om böcker av för mig välkända och tidigare lästa författare.
Maigret och sheriffen (1977), Georges Simenon. (Originaltitel: Maigret chez le coroner, 1949). Översättning Håkan Wallqvist.
"Den franske kommissarie Maigret är på studieresa i USA. I Arizona följer han en domstolsförhandling inför rättsläkaren. Medan Maigret till en början undrar över sina amerikanska kollegors ovanliga metoder, börjar han gradvis utveckla ett intresse för fallet där fem arméanställda anklagas för att ha orsakat en ung kvinnas död."
Även: Veckans mening
Maigret vid gränsen (1974), Georges Simenon. (Originaltitel: Chez les Flamands, 1932). Översättning: Katja Birmann.
"Maigret blir inbjuden till den vindpinade, regniga gränsstaden Givet av en ung kvinna som desperat försöker rentvå sin familj från mord. Men deras välskötta butik, det sömniga samhället och dess rasande flod döljer alla sina egna mysterier."
Min morfar hade en butik, Lina Arvidsson. Kraxa förlag. Antal sidor: 38. Utgivningsdatum: 2023-08-10.
"Butiken säljer leksaker från förr. På hyllorna finns rostiga gamla bilar, speldosor, kinaschack och färgglada lådor med lock som far upp när man trycker på en knapp. I butiken finns också dockorna med sina hårt stoppade tygkroppar och stumma ansikten av porslin. Dockorna man kan önska liv i och släppa fria ...
Min morfar hade en butik av Lina Arvidsson är en novell som ingår i Kraxa förlags serie Kraxa Novell."
Vilken spännande undergenre med "Dockskräck" (som det står på novellens framsida) tänkte jag, och så slank den med i traven med boklån. Och visst, det här var väl inte så dumt, lätt och snabbläst liten kuslig historia där de gamla sköra porslinsdockorna kommer till liv:
"De små händerna var hårda som klor, fågelklor, när hon tog sig upp till stående. Hon rörde på munnen. Jag såg det ske men jag hörde inget."
Synd att morfadern var sådär läskig bara, fast det kanske skall uppfattas som en obehaglig del av helheten i denna rysare?
Lagom mycket skräck i stil med Fem systrar (som visade sig höra till samma bokförlag). Gillade ni den så gillar ni nog också den här. Lina Arvidsson rekommenderade på sin författarblogg även novellsamlingen Aldrig ensam. Så javisst! Den kommer jag nog att plocka med mig från biblioteket nästa gång.☺
Även: Veckans mening
På bokomslag: Walt Disney; Sagan om Walt Disney - en biografi, Marc Eliot.
(Disney och FBI | popularhistoria.se)
Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Vilka är dina bästa tips för att överkomma en lässvacka eller brist på läslust?"
Är inne i en slags lässvacka nu och har inte hittat ut ur den än, så vet faktiskt inte om jag har något bra tips för tillfället. Men något roligt kanske? Jag får försöka med det nästa gång. Funderar på den här, som har utgivningsdatum i morgon:
Nitton åttiofyra: 1984 (1949) George Orwell
Ständigt pågående krig råder mellan Eurasien, Ostasien och Oceanien. Vilka som är krigförande och vilka som är allierade förändras med tidens gång. Folket hålls uppdaterade om fienden för dagen via övervakande teleskärmar. När något förändras görs historieskrivningen om, så den situation som tidigare rådde upphör att existera. Via teleskärmarna bevakas Oceaniens invånare dygnet runt. Folket accepterar likgiltigt läget, anpassar sig, utan protest. De lägre klasserna distraheras framgångsrikt med bröd och skådespel bestående av statligt producerad slagdänga och en våldsam dokumentärfilm som de beordras skratta åt.
Ett "nyspråk" har utvecklats för att begränsa folks utrymme för tankar. Ord som enligt det totalitära socialistiska Partiet kan betyda "fel" sak har tagits bort. T.ex. "obra" (motsats till "bra") ersätter "dåligt" och alla synonymer på detta ord. Ordet "fri" används inte i betydelser som t.ex. fri vilja, yttrandefrihet och tankefrihet. Borttagna är även ord som förmedlar negativa åsikter om Partiet eller Storebror (Partiets ledare). Partiet och Storebror kan alltså aldrig vara "obra". Förstärkning av ord sker medelst prefixet "plus" eller "dubbelplus". "Krimtänk" är en felaktig tanke, och därmed en kriminell tanke, även omedvetna felaktiga tankar som t.ex. uppkommer under sömnen är kriminella. "Dubbeltänk" är att kunna hålla två motsatta tankar i huvudet samtidigt, medvetet ljuga och på samma gång vara tvärsäker på att det som sägs är helt sant. Tankar som rör sanningar anses farliga, därför bör orden för t.ex. propaganda, underhållning och konst väcka så lite tankar som möjligt. Tre språkkategorier: För vardag, för politik och för expertbruk (för olika yrken finns listor på ord som ska användas). En "anktalare" är någon som är bra på nyspråk, fast en utländsk person uppfattar det som en förolämpning att bli kallad anktalare.
Storebrors och Partiets slagord/valspråk:
"Krig är fred, Frihet är slaveri, Okunnighet är styrka."
I Oceanien kallas Partiets ideologi Engsoss, Engelska socialismen. Enligt denna ism är individen alltid underordnad staten. Förutom den lägre klassen (utgör 85% av befolkningen) finns medelklassen som tillhör det Yttre Partiet (utgör 13% av befolkningen) samt överklassen som är den härskande eliten i Inre Partiet (utgör 2% av befolkningen). Partiet, som alltid menas ha rätt i allt, kontrollerar och manipulerar Oceaniens befolkning via propaganda och politisk historierevisionism.
Winston Smith arbetar som tjänsteman på myndigheten Minisann med ansvar för att ändra historien så det Partiet ständigt skall vara i fas med propagandan, den som gäller för dagen. Den totalitära staten kontrolleras av fyra myndigheter för respektive ansvarsområde: Minisann (sanningsministeriet) för propaganda och lögner; Minifred (fredsministeriet) för krigen; Minilek (kärleksministeriet) för lag och ordning genom brutal tortyr och tankepolis; Miniflöd (överflödsministeriet) för ekonomin.
Tjänstemannen Winston börjar drömma om frihet, han ifrågasätter det allsmäktiga Partiet och vill göra uppror mot Storebror (Oceaniens ledare). Personliga och politiska tankar som inte är godkända av Engsossregimen är förbjudet och straffbart krimtänk. Dubbeltänk är något man i Oceanien måste behärska, detta att helt medvetet kunna ljuga och samtidigt vara övertygad om att man talar sanning. Winston möter Julia, som också drömmer om frihet.
(Romanen har filmatiserats 1956 och 1984)
"Jag spetsade blicken."
En kort mening den här gången. Kommer från Min morfar hade en butik, en novell "dockskräck" av Lina Arvidsson. Varför valde jag den då? Tja, heter det inte spetsade öronen, inte spetsar man blicken heller? Man fokuserar eller fäster väl blicken? Förlåt att jag är petig, men ändå!
Spetsa öronen som en Vulcan:
Tror bestämt man kan uppfattas både butter och gnällig genom att anmärka på ordval. Men som cool Generation X är det förstås något helt annat än buttert och gnälligt med språkliga anmärkningar, såklart.
Lånade denna från I❤️Nostalgia '𝕏' (pic.twitter.com/67vkXuDD2c):
Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.
Run Rabbit Run (2023). Australisk film.
Kategori: Psykologisk skräck/drama, thriller
Beskrivning:
"En fertilitetsläkare tror stenhårt på liv och död, men efter att ha märkt hennes unga dotters konstiga beteende, måste hon ifrågasätta sina egna värderingar och konfrontera det förflutna."
Filmens längd: 1 tim. 40 min.
Åldersgräns: 15 år.
La Brea (2021), tv-serie, säsong 1 och 2. Amerikansk tv-serie filmad i Australien.
Kategori: Science fiction, drama, mysteriefilm
Beskrivning:
"När ett enormt slukhål på ett mystiskt sätt öppnas i Los Angeles slits en familj itu. De måste nu arbeta för att överleva och hitta en väg hem igen, medan resten av världen försöker förstå vad som hänt."
Filmens längd: 1 tim. 40 min.
Åldersgräns: 15 år.
Säsong 1: 10 avsnitt à 41 min.
Säsong 2: 14 avsnitt à 40 min.
Vad jag förstår så skall en tredje säsong med 6 avsnitt komma. Men inte helt säker. Borde vara så, säsong 2 avslutas väldigt abrupt mitt i stor plötslig dramatik. Hursomhelst är det en rätt underhållande historia med annorlunda idéer om hollow earth och tidsresor. Katastrofen leder vidare i något väldigt mystiskt, en ovanlig överlevnadssituation tar vid i en farlig och gåtfull värld. Huvudkaraktärerna - i centrum ett frånskilt par med två tonåriga barn - kämpar och trasslar sig fram genom relationsförvecklingar och problemlösningar, ständigt nya utmaningar. Fantasifull mix av slukhål, portaler, tidsresor och udda idéer om människan i ett fjärran förflutet. Lättkonsumerat och spännande, långtifrån trovärdigt, väldigt mycket osannolikheter, men det roade positivt absolut mer än det störde negativt.
Herr Nyman och kröningsstenen, David Nessle. Förlag: Kartago Förlag. Antal sidor: 239. Utgivningsdatum: 2022-09-19.
"Det är sommaren 1909 och Sverige förlamas av en storstrejk. Dock brottas journalisten Einar Nyman med en helt annan sorts problem. Vem mördade antikhandlaren Nils Nordenfors? Vad har mordet för samband med de mystiska ljud som hörts från det obebodda slottet Hellunda? Och vad har dessa båda händelser att göra med svearnas kröningssten, som försvann i början av femtonhundratalet?
David Nessles andra historiska deckare med den något bortkomne brödskrivaren Einar Nyman bjuder på både spänning och humor och rikligt med tidskänsla från Stockholm med omnejd för drygt hundra år sedan."
2018 publicerades Muralgranskaren, en annorlunda och mycket rolig bok, och det var så jag först upptäckte författarens existens. Och Herr Nyman får fortsätta med nya detektivbragder, utmärkt! Gillade ju första delen Herr Nymans detektivbragd (2021). Ännu en bok i serien om journalisten Einar Nymans vedermödor ska ha givits ut nu i höst, med titeln Döden i finnskogarna, så självklart hoppas jag biblioteket kommer att införskaffa även denna titel så småningom.
Handlingen i andra delen utspelar sig under tiden för storstrejken 1909, och de historiska personer som då var i farten får träda fram. Fast själva deckargåtan rör något helt annat. Här finns ett mystiskt hemligt sällskap, en hotande konspiration, en jakt på stenen från det förflutna. Herr och fru Nyman (trevligt par det där!) hamnar till sist i en riktigt svår knipa.
Välfungerande mix av skojiga karaktärer, tidsanpassat språk, en miljö som levandegörs med en uppsjö tidsmarkörer och spännande intrig/handling. Lustigt och fartfyllt. Återigen var det en lättsamt munter underhållning som gav mersmak. Om det blir vänstervridet så kommer jag nog att tröttna, men än så länge är det inte alltför politiskt vinklat, känner att man får nog av sådant ändå i verkliga livet just nu.
Även: Bokmärkt, Veckans mening, En smakebit på søndag
Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Hur påverkar din omgivning och din stämning vad du väljer att läsa?"
Det gör det. Vill nu varken läsa eller se något sorgligt med djur. Detta med att sakna en hund, vilket enormt tomrum en älskad liten hundkompis lämnar efter sig då den inte längre finns där. I ledsamma tider vill man läsa något tryggt och gammeldags från förr (t.ex. Maigret-deckare), något intressant man kan bläddra i och läsa lite här och där - t.ex. uppslagsbok om USA-politiken, något barnsligt fantasifullt som t.ex. en bok om folktroväsen. Ja, ungefär så kanske. Något trivsamt smålustigt är också önskvärt att läsa då förstås, Herr Nyman och kröningsstenen av David Nessle var alltså även det rätt passande. Men om man bortser från en situation av saknad så passar det väl bra för årstiden att läsa något kusligt, inte sant?
Claes Andersson
Utpost : första boken, Dmitrij Gluchovskij. Förlag: Erstatz. Översättare: Karin Andrae. Antal sidor: 361. Utgivningsdatum: 2023-05-30.
"Första delen av två av Gluchovskijs nya dystopi.
I det krigshärjade Moskoviet ligger en liten by vid den kontaminerade floden Volga, en sista utpost mot vildmarken i öster. Bron över till den utplånade staden Jaroslavl bevakas dygnet runt, fastän befälhavaren hävdar att världen öster om Volga ligger öde. Varför stirrar vaktposterna så intensivt in i den täta dimman? Inte en levande själ har korsat bron på årtionden. Tills det en dag dyker upp en präst …
Ur Utpost: »Polkans utpost är tydligen den sista längs järnvägen. Garnisonen har till uppgift att försvara Moskvarikets östra tillfart, och de edsvurna soldaterna bevakar bron. De försvarar den från rebeller, eller från nomader, eller från vilda djur – inte ens Polkan vet längre från vilka. I historieböckerna som de tvingar Jegor att läsa slutar allting lugnt och stilla: välstånd, rättvisa, en ny eras gryning. Historieböckerna kommer aldrig fram till den punkt när eran gick över styr och dog. Man får lita på Polkan som säger att folk blev som tokiga, förrädare plundrade landet, huvudstaden tömdes så att den inte kunde hålla kvar utbrytarterritorier. Det var vid den tiden, säger han, som Moskva drog gränsen vid den förgiftade Volga, kommenderade ut en postering till flodbanken, glömde allt om den andra stranden, och tog hand om sina egna affärer. Det fanns en massa att göra. Det som hade varit Ryssland blev Moskvariket.«"
"Dmitrij Gluchovskij, född 1973 i Moskva, är mest känd för sin dystopiska och antimilitaristiska romanserie Metro 2033, som översatts till över 40 språk, sålt över 200.000 exemplar bara i Sverige och över 5 miljoner i hela världen."
Handlingen i Dmitrij Gluchovskijs nya dystopi utspelar sig efter ett inbördeskrig i Ryssland.
Först fängslas man av mystiken, en lång inledande uppbyggnad av ett gåtfullt framtidsscenario. Vad döljer sig bortom det kända territoriet i Rysslands framtida imperium, där byn vid utposten ligger på gränsen mot detta okända? Sen dras man in i en mer actionfylld fortsättning fylld av skräck och dramatik. Inklusive metafor för den ryska propagandan.
Gluchovskij bevisar återigen att han är en mästare på att skriva insiktsfull samhällsengagerad post-apokalyptisk dystopi. Intressant även hur vanligt folk visavi byråkratin i Moskva framställs. Väcker tankar såklart.
Bra och inlevelsefulla miljöbeskrivningar, lagom stort och spännande brokigt persongalleri att följa. En skickligt uppbyggd värld som jag nu verkligen vill veta mer om fortsättningsvis i denna bokserie. Det här kan komma att bli av samma klass som Metro-serien, och den romanserien tyckte jag var riktigt bra.
Må Dmitrij Gluchovskij hålla sig säker i sin exil. Såsom det nu är.
Även: Veckans mening, En smakebit på søndag