måndag 18 oktober 2021

"Konspirationsfeber" av Kent Werne

Konspirationsfeber av Kent Werne. Förlag: Ordfront. Antal sidor: 235 (inklusive källförteckning). Utgivningsår: 2021.


"Skapades coronaviruset av vaccinindustrin och Bill Gates? Är viruset ett biovapen? Bör skulden läggas på 5G-tekniken? Är pandemin rentav en gigantisk bluff?

Coronapandemin har inte bara orsakat död och nedstängningar. Den har också framkallat konspirationsfeber. Viruset hade knappt lämnat Wuhan innan konspirationsteorierna började spridas i sociala medier. Snart satte de också avtryck i verkligheten: mobilmaster stacks i brand, folk vägrade följa restriktionerna, pandemiförnekare protesterade på gatorna och vaccinationsviljan minskade.

I USA blev Donald Trump den främsta spridaren av falska påståenden. De handlade inte bara om pandemin, utan om lite av varje, i synnerhet om presidentvalet, något som slutade i stormningen av Kapitolium.

Varför tror folk på konspirationsteorier? Hur uppstår de? Vilka blir följderna? I Konspirationsfeber skildrar Kent Werne hur konspirationstänkandet tog grepp om världen, och visar att samma sak hänt under tidigare pandemier. Kanske är det något med kriser som gör att människor söker svaren i det fördolda?"


Se även mitt tidigare blogginlägg om Allt är en konspiration: En resa genom underlandet. Konspirationsfeber (som fokuserar på tiden strax innan och under pandemin) har samma lättillgängliga språk och underhållande bildspråk. Bra att det viktiga historiska perspektivet finns med även här. Konspirationer och konspirationsteorier är angeläget att få bättre kunskap om. Ämnet synliggörs nyanserat, insiktsfullt och förnuftigt, utan skygglappar.

Alla har vi sett ytan av dess existens. Hur är det möjligt? Hur kunde allt hända? Och varför? Vad låg bakom? T.ex. skumma QAnon (här får man en gedigen fördjupning i vad det är och aktiviteten under pandemin), Trumpanhängarna och den otäcka stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Vidare hur spekulationerna fördes kring smittans uppkomst, hur vaccinskepticismen fick fäste och fortfarande gör att många tyvärr väljer bort att ta vaccinet. Man får en bättre inblick i hur pandemiförnekarna och "profeterna" agerade, liksom hur propagandakriget och desinformationen frodades jämte coronademonstrationerna och infodemin. Inte minst handlar det om den roll sociala medier har. De som pratade om hur de hade "vaknat", de som kallade pandemin för "plandemin". Vad var det? Den fiktiva föreställningen om verkligheten, hur tänkte de egentligen? Konspirationsteoriernas viktiga historiska aspekter tas upp, och förklarar hur de integrerats i nutida versioner. Med mycket mera.

Konpirationsfeber ger en väldigt heltäckande framställning, trots att boken inte är särskilt tjock och kapitlen hålls relativt korta. Alla orkar läsa en bok som denna. Dessutom tror jag att den är bra för de flesta att läsa efter allt vad som skett, för att inse vad som ligger bakom det som vi för det mesta i nyhetsflödet bara sett, läst och förfasat oss över, sådär på distans... men även sådant vi ibland uppmärksammat - i utspädd form - alldeles i vår nära vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).