måndag 22 november 2021

"Den gåtfulla ön" av Ann-Charlotte Persson

Den gåtfulla ön av Ann-Charlotte Persson. Förlag: Lind & Co. Antal sidor: 133. Utgivningsår: 2021. Läsålder: 9-12 år.


 

"Det är december och snön yr runt gränderna i Visby. Sam har äntligen återförenats med vännen Ester och tillsammans med sina föräldrar ska de fira jul ute i fyren på Stora Karlsö.

Men vem är den läskiga tanten som barnen träffar i Visby, hon som verkar känna igen Ester fastän Ester inte har en aning om varför? Och varför svarar inte Esters morfar Gerhard i sin mobil? När det gått mer än ett dygn börjar alla bli oroliga. Tur att de snart ska kliva ombord på båten till honom på Stora Karlsö.

Stormen tilltar och väl på plats ute på ön visar det sig att det julmys familjerna planerat är utbytt mot något helt annat.

En sak är säker, inget kommer att bli sig likt det här jullovet."
Riktigt spännande historia. Perfekt bok för barn i bokslukarålder 9-12 år, men även åldrar däröver kan finna den trivsam att läsa.

En försvunnen person leder till ett forskande i familjehistoria och stor dramatik i jultid. Och vad är det för skumma och hänsynslösa typer som verkar befinna sig på ön när familjerna kommer dit för att fira jul?

Det hela utspelar sig i spännande miljöer, stämningsfullt framställda och själva vädersituationen vintertid blir påtagligt kännbar. Trevliga, omtänksamma och i stort sett trovärdiga huvudkaraktärer. Flera ämnen som känns aktuella (ibland oroande/skrämmande) i nutid finns med i mixen. Det blir ett bra driv i läsandet och boken kan utan vidare placeras bland bladvändarna. Upplevde inte precis allt som direkt övertygande, men i stort sett pusslades det ihop bra ändå. Handlingen engagerar och spänningen håller i sig från början till slut.

​Boken kan läsas fristående, men serien startade med Den gåtfulla fyren, en bok som kategoriseras till att vara en lagom läskig rysare, skräck- och spökhistoria - så givetvis måste jag läsa den med. Författarens första vuxenroman har också nyligen blivit utgiven, Jul i Fågelkärr heter den, en slags julkalenderbok i 24 delar. Fast här lär det handla om någon slags romantisk relationsroman och feelgood-historia. Sådana överlåter jag till andra att läsa, vet att många gillar den sortens böcker och därför bör den ju såklart omnämnas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).