måndag 14 december 2020

"Tomten på Töreby" av Selma Lagerlöf

Tomten på Töreby av Selma Lagerlöf. En novell från Novellix (2020). Antal sidor: 20. Första gången publicerad i samlingen Troll och människor II (1921).

Från egen hylla (bokpresent).


"Det finns en gammal gård som inte ser mycket ut för världen men som alltid varit häpnadsväckande prydlig. Det är känt för alla och envar att man håller denna ordning för att inte väcka vreden hos tomten - den där tomten som har funnits på gården i alla tider. Och från alla tider finns det historier om honom. Detta är en av dem, som utspelar sig för några hundra år sedan, och som innehåller ryttmästare och tärningsspelare, ridhästar och tallholmar - och små, små gråklädda väsen med stor, stor makt."


Klassisk småryslig novell à la Lagerlöf i toppform. Utmärkt stämningsfull och välskriven historia med alla de rätta komponenterna: Gammal gård i de värmländska skogarna, svensk folktro gestaltad av grymma gårdstomten Gamlefar (utsökt porträtterad), en slarver till husbonde som drabbats av speldjävulen... och vad det leder till får ni själva ta reda på i Tomten på Töreby. Perfekt i denna adventslåda från Novellix!

Novellen Dödskallen, som också ingick i Troll och människor (andra samlingen), står på tur att läsa för mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!