onsdag 13 september 2023

"Fem systrar", Susanna Evert

Fem systrar, Susanna Evert. Kraxa förlag. Antal sidor: 66. Utgivningsdatum: 2023-06-20.


"Fem systrar flyttar in på bottenvåningen i ett flerfamiljshus. Det är en udda och skygg syskonskara som aldrig visar sig ute, förutom en av systrarna som är blind. En nyfiken granne gör hennes bekantskap och bjuds in till lägenheten. Inget kan förbereda henne för vad hon möter därinne.

SUSANNA EVERT har alltid skrivit skräcknoveller, gärna med dragning åt symbolik och mytologiska teman. Tanken på fem systrar som fick representera var sitt sinne kom tidigt. Susanna är också fascinerad av hur varje familj är sitt eget universum, den delen av berättelsen skrev sig själv.

FEM SYSTRAR är syskonskräck och new weird i behändigt fickformat från Kraxa förlags satsning på svenska fantastiknoveller."


Spännande novell med gåtfull mystisk händelseutveckling som ger ordentligt driv i läsningen ända fram till det oväntade slutet.

Finns någon slags gammal mytologi- och folktrokänsla i den här originella berättelsen, vilken alltså benämns som syskonskräck och New Weird (New Weird är en genreöverskridande skräck- eller spekulativ fiktion, om jag förstått det rätt).


  "Tekopparna stod på bordet framför oss och jag tänkte på de hundratals burkar med olika tesorter jag hade sett i köket. Som om hon kunde läsa mina tankar lyfte Christine sin kopp med en öm gest.
    – Te, sa hon. Svagt te tycker de om. Det är som ett fyrverkeri av smaker och dofter för dem. Ibland häller jag upp olika sorter i alla koppar vi har och låter dem smaka. De blir som små barn på julafton. Det är underbart. Men efteråt är de utmattade och sover två dygn i sträck."   Sid. 29


Tyckte även om fokus/tillstånd (sinne, handikapp, familj, isolering) i övrigt, med samtida utanförskaps-touch, eller vad man ska kalla det? Alldeles utmärkt med Kraxa förlags satsning på svenska fantastiknoveller, för detta gav mersmak.

Så för dig som känner för något kusligt i kort format att läsa i höst, läs Fem systrar, kanske tillsammans med en kopp te?

Även: Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!