lördag 4 januari 2020

"Är du förberedd?" av Lena & Lars Wilderäng

Är du förberedd? En handbok för krisen, med mentala och fysiska råd av Lena & Lars Wilderäng. Lava Förlag. Läste boken som bibliotekslån (Danskt band). ISBN: 9789188959119

"Vad gör du om strömmen går och inte kommer tillbaks på flera dagar? Vattnet slutar rinna, toaletten går inte att spola. Du försöker hitta svar på vad du kan göra, men internet ligger nere.

Prepping har under senaste åren gått från att vara en smal undergroundhobby till en trend – och slutligen mainstream. Den här är en personlig bok av två av Sveriges mest kända experter inom området. Lena Wilderäng (f.d Padukova) är professionell äventyrare med överlevnad som integrerad del av sitt yrke, och Lars Wilderäng är romanförfattare till bl.a. Stjärnklart – boken som fick Sveriges befolkning att börja preppa. Deras gemensamma brinnande intresse för prepping mynnar ut i mängder av inspirerande tips. Texten är generöst kryddad av personliga erfarenheter och berättelser.

Är du förberedd? tar upp ämnet från ett bredare perspektiv. Boken introducerar överlevnadstänk, olika principerna vid kris, berör ett flertal mentala faktorer, och inspirerar till ett mindset som kommer hjälpa dig både i olika krissituationer och i olika aspekter av vardagslivet.

Är du förberedd? går metodiskt igenom alla delar du behöver kunskap inom. Lars och Lena utgår från den vedertagna tre-regeln: tre sekunder utan hopp, tre minuter utan syre, tre timmar utan skydd, tre dagar utan vatten och hygien, tre veckor utan mat och tre månader utan medicin. Du får b.la. lära dig att kontrollera ditt psyke under en pågående kris, sjövett, vad man gör om man gått vilse, brandsäkra hemmet och släcka bränder, att odla din egen mat och hur man bygger livsnödvändiga saker som dusch, toalett och provisoriska vind- och väderskydd. Du får också hjälp med att prioritera vilka delar du ska sätta om i praktiken.

Är du förberedd? kan användas både som verktygsbok, kunskapskälla och inspiration.

”Vi hoppas att det här blir din sista bok om prepping. Nej, inte på grund av att vi tror att apokalypsen kommer snarast efter att den hungrige läsaren hunnit vända sista bladet. Inte alls – vi tror och hoppas att läsarna inte kommer behöva tillämpa sina nyvunna kunskaper. Det är en paradox – varför skriver vi då en bok med preppingtips?

Det vi menar är att vi vill att ”prepping” ska upphöra att existera som begrepp, och ersättas med vad det egentligen är – ”sunt förnuft”. Det är ju få som har missat att alla hushåll förväntas klara sig i minst tre dygn, helst en vecka eller fler. Det ska helt enkelt inte existera folk som är så oförberedda att de inte har vatten, värme, kunskap eller information för att klara sig i krissituation!

Prepping i sig är inte fokus egentligen. Det är din förmåga att klara dig – och din vilja att göra det – som är det viktiga. Alla tips och förslag vi ger dig är blott verktyg för att du ska bygga upp en bred förståelse för vad som är möjligt, och vad som bör prioriteras. Sedan är det du som har rodret.”"

Då etiketter skulle väljas till det här bokomdömets inlägg blev de till sist väldigt många (se längst ned). Varför jag inledningsvis nämner detta beror på att boken omfattar och vill belysa precis alla aspekter när det handlar om ämnet beredskap vid kris (med mentala och fysiska råd), olika katastrofscenarier. Till största del lyckas författarna helt lysande, till den delen märks att de besitter en stor dos sunt förnuft, gedigen erfarenhet och kunskap, har förmåga att på rätt sätt förklara och reda ut begreppen. Att författarparet var för sig har specifik kompetens på lite skiftande områden i ämnet, vilket tillsammans får komma fram bra, förhöjer bara slutresultatet. Gott så. Introduktionssidorna (som i sin helhet kanske inte hör till den mest genomtänkta introduktion jag läst) informerar om att boken skall ses som inspirationskälla, inte som facit, och det bör man nog ha i åtanke.

Vill verkligen ge en eloge för det miljömässiga hållbarhetstänket. Verkar inte speciellt smart om man med sitt beredskapsförberedande faktiskt kan bidra till att förstärka krisen (eller gör sig extra sårbar genom att hamstra en massa drivmedel och kontanter i hemmet eller i ev. fordon... sånt kan ju bli till en ren säkerhetsrisk i många fall). Vad gäller t.ex. vatten och mat är det på så vis viktigt att använda lagret kontinuerligt, så inget blir gammalt och måste kastas, att man lagrar sådan mat hushållet normalt använder, helst förstås även med ett hälsoperspektiv. Plåtkonserver är verkligen inte bra, varken för hälsan (Bisfenol A) eller miljö, men som tur är finns alltmer förpackat i typ tetra (kolla innehållsförteckningen för att inte få med en massa onödiga tillsatser), även i form av helfabrikat för den som nu föredrar sådant. Att av liknande anledning försöka undvika engångsförbrukningsartiklar är också förnuftigt i sammanhanget, samt att ta vara på allt, så nära noll avfall som går. Det här hållbarhetstänket som boken framhåller (och att man dessutom försöker hjälpas åt när det verkligen gäller, var och en efter förmåga) tror jag är något de flesta kommer att behöva bli bättre på för långsiktig hållbarhet. Allt behöver ju heller inte införskaffas i nyskick vad gäller övriga användbara attiraljer som kan bli (eller är) nödvändiga för hushållet i sig, eller för flera hushåll gemensamt.

Lite om bokens upplägg och indelning som följer.

Förutom introduktionen, där författarna presenterar sig själva på ett bra sätt, består kapitlen av:

"Vad preppar vi för?". Ger dels en bakgrundsbild samt en fin förklaringsmodell genom att illustrera samhällskroppen med muskler, blodomlopp och nervsystem vars funktion på olika sätt kan fallera vid kris; hur just det svenska samhällets principer ser ut för krishantering.

"Psykologiskt motstånd". Personligen det kapitel som intresserade mig som allra mest. Oerhört viktig kunskap i nutid. Väldigt insiktsfullt skrivet kapitel som handlar om informationssamhällets "sant och osant", påverkan och propaganda, informationskrigföring, informationspåverkan och hur vi skall kunna genomskåda och motstå allt detta. Mycket spännande, detta vill jag läsa mer om.

Kapitel 3-9 består av något som benämns "tre-regeln", d.v.s. tre sekunder utan hopp eller mental styrka (förstå hur betydelsefullt just det är!), tre minuter utan syre, tre timmar utan skydd, tre dagar utan hygien och vatten, tre veckor utan mat, tre månader utan medicin.

"Fler nyttiga tips" ger dig bl.a. tips på hur du skall hantera en evakuering genom evakueringslistor, tillflyktsort samt digital prepping.

"Var ska jag börja?" behandlar själva genomförandet.

Boken har även ett efterord, och hoppas ingen tar illa vid men tyckte just de avslutande orden i detta efterord var så fina att jag ville återge dessa här:

..."Vi måste fokusera på den positiva helheten och aktivt kämpa för att bidra till en bättre värld. Det är då den verkligen blir bättre."

Säkert hittar de flesta sådant som intresserar sådär alldeles extra, kanske man finner något som eventuellt kan uppfylla kunskapsluckor man har. Återkommande genom boken skildrar författarna personliga berättelser ur verkliga livet, olika erfarenheter de haft och hur de hanterat dessa (speciellt tyckte jag att Lenas erfarenheter var intressant att ta del av). Detta och att författarna tycks ha humor lättar upp ytterligare, så som faktabok känns den på intet vis tung eller svår att läsa. Kanske hade det varit en ytterligare fördel med några illustrationer? Språkligt är det väl ganska modernt, fattar väl inte direkt för egen del vitsen med alla kursiva ord såsom skills, mainstream och sådant, vad är det för fel på ord som kompetens och vanliga, ord som inte heller behöver kursiveras? Reagerade dessutom på att utropstecken användes så flitigt, kanske inger det till mer inspiration och motivation, vad vet jag?

Bibliotekslånar de flesta böcker jag läser, och så var det även med denna. Men ibland vill man verkligen äga böckerna i sin bokhylla för att kunna ta fram och repetera sådant man behöver uppmärksamma på nytt, det här är en sådan bok för mig. Toppenbra bok i ämnet krisberedskap (eller "prepping", om man hellre numera vill kalla det så).


Andra bloggare om Är du förberedd?:
Syrlig – kortnoveller m m


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!